A Hold napsütötte részén talált vizet a NASA

A Hold napsütötte részén talált vizet a NASA

Az eddig feltételezettnél jóval több víz lehet a Holdon. Amíg korábban csak árnyékos kráterek mélyén találtak jeget, most azonban a napsütötte régiókban is kimutatták a víz jelenlétét.

Egyértelműen sikerült igazolni, hogy molekuláris víz van a Holdon, emellett stabil vízjég-bázisokat is azonosított az amerikai űrügynökség SOFIA obszervatóriuma – derült ki a NASA hétfői bejelentéséből. A Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (infravörös csillagászati sztratoszférikus obszervatórium -SOFIA), amely lényegében egy átalakított, a földi atmoszféra határán repülő, háromméteres teleszkóppal felszerelt Boeing 747-es repülőgép, által végzett felmérések alapján sikerült megbizonyosodniuk a tudósoknak arról, hogy tényleg víz található a Holdon. Az viszont még most sem világos a kutatók számára, hogy miként jöhet létre, illetve miként maradhat meg víz a Hold környezeti atmoszférájában. Sűrű atmoszféra hiányában a víznek a Hold azon oldalán, amelyet a Nap éppen megvilágít, rövid idő alatt el kellene párolognia. Ennek ellenére mégis megmarad az égitesten – mondta Casey Honniball, az eredményeket összegző, a Nature Astronomy folyóiratban megjelent tanulmány fő szerzője.

Szintén a SOFIA adatai alapján sikerült feltérképezni a Holdon az ún. hidegcsapdák eloszlását is. Ezek a kisebb-nagyobb területek elég hidegek ahhoz, hogy az illékony anyagokat (például a vizet) akár évmilliárdokig fagyott állapotban tartsák. A holdi hidegcsapdák mindkét póluson megtalálhatók, kiterjedésük változatos, a legparányibbak csupán 1 centiméter átmérőjűek. Az eredmények szerint a kisebb hidegcsapdák száma jelentősen felülmúlja a nagyobbakét.

A mostani felfedezések alapján elég jó esély van arra, hogy a könnyebben hozzáférhető vízkészlet szolgálhat egy későbbi Holdbázis ivóvízkészletének alapjául, de adott esetben a Holdról indított űrutazások üzemanyagát is ebből a vízből nyerhetik ki. A kutatási eredmények egyértelmű bizonyítására emberes küldetések, holdjárók és feltáró fúrások szükségesek, de a Hold 2022-re tervezett infravörös feltérképezése is előrelépés lehet a víz megtalálásában. Mindezek már a NASA  2024-re tervezett Artemis-misszióját is megkönnyíthetik, amely során először térne vissza ember a Holdra.

Ez is érdekelheti:

, ,

Szenzációs lelet

Ötszáz éves miseruhát találták Jákon, ami rangos egyházi méltóságé lehetett.
,

Extra virtuális séta kiállítások a Műcsarnokban

Minden kiállított mű külön-külön előhívható, a bejárást hang- vagy videóanyaggal is kísérik. Irány a Műcsarnok online!
, ,

Podcastsorozatot indít a Játékszín

PodCasting címmel indítja útjára kedden podcastsorozatát a Játékszín
, , , ,

Az államalapítás évfordulójára elkészül a Budavári Palota felújított ékszerdoboza

Fél év múlva látogatható az újjászületett Szent István-terem a Budavári Palotában, a történelmi épületegyüttes elsőként rekonstruált, díszes történelmi szobáját augusztus 20-tól tekintheti meg a nagyközönség.
,

A teátrum történetéről hirdetett internetes vetélkedőt a Nemzeti Színház

Az idén is meghirdeti a Nemzeti Színház internetes vetélkedőjét, amelyre a szervezők tizedikes és tizenegyedikes diákcsapatok jelentkezését várják február 28-ig.
,

Ma indulnak a Pesti Magyar Színház jelenetíró-pályázatának ingyenes stream előadásai

Ma, 2021. február 23-án indulnak a Pesti Magyar Színház Nyitány elnevezésű jelenetíró-pályázatának ingyenes stream előadásai, melyek a színház Facebook oldalán és honlapján lesznek megtekinthetők
,

5 +1 szuper ifjúsági regény kamaszoknak

Ezekkel a regényekkel, bármelyik kamasz megkedveli az olvasást!
,

Február 28-ig lehet nevezni a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra

nemzetközi természetfilm fesztival karpat medence ertekei fesztival
,

A Rózsadomb alatt rejlik Magyarország legnagyobb víz alatti barlangja

A Frankel Leó úton autózók, villamosozók a Lukács fürdővel szemközti telken egy romos épületet és egy víztározót vehetnek szemügyre, és sokan nem is sejtik, hogy kicsivel beljebb egy egyedülálló természeti képződményt rejt a hegy gyomra.