A Hold napsütötte részén talált vizet a NASA

A Hold napsütötte részén talált vizet a NASA

Az eddig feltételezettnél jóval több víz lehet a Holdon. Amíg korábban csak árnyékos kráterek mélyén találtak jeget, most azonban a napsütötte régiókban is kimutatták a víz jelenlétét.

Egyértelműen sikerült igazolni, hogy molekuláris víz van a Holdon, emellett stabil vízjég-bázisokat is azonosított az amerikai űrügynökség SOFIA obszervatóriuma – derült ki a NASA hétfői bejelentéséből. A Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (infravörös csillagászati sztratoszférikus obszervatórium -SOFIA), amely lényegében egy átalakított, a földi atmoszféra határán repülő, háromméteres teleszkóppal felszerelt Boeing 747-es repülőgép, által végzett felmérések alapján sikerült megbizonyosodniuk a tudósoknak arról, hogy tényleg víz található a Holdon. Az viszont még most sem világos a kutatók számára, hogy miként jöhet létre, illetve miként maradhat meg víz a Hold környezeti atmoszférájában. Sűrű atmoszféra hiányában a víznek a Hold azon oldalán, amelyet a Nap éppen megvilágít, rövid idő alatt el kellene párolognia. Ennek ellenére mégis megmarad az égitesten – mondta Casey Honniball, az eredményeket összegző, a Nature Astronomy folyóiratban megjelent tanulmány fő szerzője.

Szintén a SOFIA adatai alapján sikerült feltérképezni a Holdon az ún. hidegcsapdák eloszlását is. Ezek a kisebb-nagyobb területek elég hidegek ahhoz, hogy az illékony anyagokat (például a vizet) akár évmilliárdokig fagyott állapotban tartsák. A holdi hidegcsapdák mindkét póluson megtalálhatók, kiterjedésük változatos, a legparányibbak csupán 1 centiméter átmérőjűek. Az eredmények szerint a kisebb hidegcsapdák száma jelentősen felülmúlja a nagyobbakét.

A mostani felfedezések alapján elég jó esély van arra, hogy a könnyebben hozzáférhető vízkészlet szolgálhat egy későbbi Holdbázis ivóvízkészletének alapjául, de adott esetben a Holdról indított űrutazások üzemanyagát is ebből a vízből nyerhetik ki. A kutatási eredmények egyértelmű bizonyítására emberes küldetések, holdjárók és feltáró fúrások szükségesek, de a Hold 2022-re tervezett infravörös feltérképezése is előrelépés lehet a víz megtalálásában. Mindezek már a NASA  2024-re tervezett Artemis-misszióját is megkönnyíthetik, amely során először térne vissza ember a Holdra.

Ez is érdekelheti:

,

Pichológus a katanténról: Minden rosszban van valami jó!

A járványhelyzet nemcsak veszteségeket, hanem új megküzdési módokat, rugalmas alkalmazkodást, önmagunk jobb ismeretét és pozitív szokásokat is hozott magával.
,

Elindult az Etesd a dokit 2.

50 ezer adag ételt terveznek naponta.
,

Virtuálisan látogatható A bomlás virágai

Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr privátfotó-gyűjteményéből ad válogatást a Műcsarnok most megnyílt virtuális tárlata.
, ,

Új főemlősfajt fedeztek fel Mianmarban

A Trachypithecus popát, amely nevét az élőhelyéül szolgáló Popa vulkánról kapta, a szeme körüli szemüvegszerű foltokról és szürkés bundájáról lehet megismerni.
, ,

Nagy Borbála rövidfilmje nyert díjat Kölnben

A harmadik díjat és a közönségdíjat is elnyerte a Németországban élő Nagy Borbála Pannónia dicsérete című filmje, a Kölni Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon.
,

Online előadásokkal várják az érdeklődőket az ELTE Bölcsészettudományi Karán a Kutatók éjszakája keretében

Az ELTE Bölcsészettudományi Karának (BTK) 11 intézete és doktori iskolája összesen 38 online előadással várja a humán tudományok iránt érdeklődőket pénteken, a Kutatók Éjszakáján.
,

Ezer újkori metszetet tesz közkinccsé az OSZK

Az Országos Széchényi Könyvtár legújabb, Régi Ritka című digitális tartalomszolgáltatása révén tovább bővül azon különleges dokumentumok köre, amelyek között otthonról is kényelmesen böngészhetünk.
Fotó: Fortepan / Hegyi Zsolt / Balla Demeter felvétele
,

Egy kép minden kerületből

Fennállásának tizedik évfordulóján a Fortepan „Pro Urbe Budapest” díjat kapott. Ebből az alkalomból minden kerületből választottak egy képet a heti kép összeállításukban.
, ,

Eltűnt remekművekből nyílt virtuális kiállítás

Egy új kezdeményezésében elveszettnek nyilvánított ikonikus műalkotások titkait fejthetik meg az érdeklődők.