Kiállítás: Intelligens és interaktív textilek

Interaktív és intelligens textilekből látható kiállítás Tech Textil címmel csütörtöktől a szentendrei ÚjMűhely Galériában, ahol elektromos rendszerrel ellátott jelmez, pacemakerrel élők számára készült zakó és gyógyászati ágyneműcsalád is látható lesz.

A kiállított munkák az emberi érzékelés határait kívánják tágítani vagy a mindennapi életünket megkönnyíteni az innovatív alapanyagok, a számítástechnika és a telekommunikáció által. A magyar divat- és textiltervezők a textilek kémiai vagy fizikai módosításával hoztak létre intelligens anyagokat speciális céljaik érdekében.

A szubjektív válogatás a felhasználási területek minél szélesebb spektrumát mutatja be játékos anyagkísérleteken túl, fejlesztés alatt lévő vagy már kész termékeken keresztül. Mindegyik alkotás textiltervezők és technológiával foglalkozó szakemberek együttműködése révén jött létre – írja az MTI.

A magyar intelligens és interaktív textilek legismertebb úttörőjét az EJTECH kreatív labort Kárpáti Judit Eszter textilművész és Esteban de la Torre médiaművész alapította. Szakmai tevékenységük mellett a Moholy- Nagy Művészeti Egyetemen végzett egyetemi oktatómunkájukkal más tervezőket is segítenek, inspirálnak. A kiállításon több olyan alkotás is szerepel, amelynek születésénél aktívan közreműködtek, ők maguk pedig a Caracoles II. című alkotással mutatkozna be. Munkájuk célja a hang nyers materialitásának felfedezése a textil médiumának multicsatornás kiterjesztése által.

Polyák Eszter divattervező elektromos rendszert épített jelmezekbe, Lévai Zsófia fashion-tech designer alkotása pedig szenzorok segítségével dolgozza fel és jelekké transzformálva írja bele a szövetbe az emberi kommunikáció nonverbális gesztusait.

Hegedűs Zsanett az AIAIÉ nevű márka alapítója gyógyászati textilek kutatásával és gyártásával foglalkozik. A kiállításon Argentex néven fejlesztett gyógyászati ezüstszálat tartalmazó ágyneműcsaládot, valamint pacemakerrel élők számára készült, Faraday-kalitkaként működő zakót mutat be.

Kormos Anna Zsófia doktori projektjének koncepciója egy hordható okoseszköz, amely a menstruációs fájdalom ellen nyújt segítséget, míg Varga Anikó Hangesés című munkája szalagok megérintésével hív játékra és felfedezésre. Gimesi Judit Agyhullámok című művében saját, zenehallgatás közben rögzítette agyhullámait vetítette ki látvány formájában.

A Tech Textil kurátora Söptei Eszter textiltervező iparművész.

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti:

lanchid
,

Színházzá válik a város - úgy fedezhetjük fel a Budapestet, hogy közben egy nagyon izgalmas nyomozás részesei lehetünk

Bár utazni nem igazán lehet, viszont izgalmas nyomozós applikáció fedezhetjük fel Budapestet
szervas
, ,

Ehető zacskókkal védik a szarvasokat

Szikaszarvasokat védenek meg a hulladékok elfogyasztásától.
Dubaji világrekord szökőkútDUBAITOURISM.AE
, , ,

Mostantól ez a világ legnagyobb szökőkútja

A Guinness Rekordok Könyve szerint a dubaji Pálma Szökőkút hivatalosan is a világ legnagyobb vízi látványossága. Videó
A Hold napsütötte részén talált vizet a NASAFotó: NASA
, ,

A Hold napsütötte részén talált vizet a NASA

Újabb ingatlanmutyi jelei mutatkoznak: a Barátság Parkra tenné rá a kezét a baloldal! Sóstó után itt a folytatás.
,

Kiállítással és online programokkal ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a pécsi Tudásközpont

Online kerekasztal-beszélgetéssel, kvízjátékkal és kiállítással ünneplik a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épületének tízéves fennállását.
,

Az év hala címért versenyez az angolna, a fürge cselle és a jászkeszeg

Az angolna (Anguilla anguilla), a fürge cselle (Phoxinus phoxinus) és a jászkeszeg (Leuciscus idus) verseng a 2021-es év hala címért, amelynek odaítéléséről a Magyar Haltani Társaság honlapján szavazhatnak az érdeklődők.
,

A két világháború közti Magyarországot bemutató kiállítás nyílt Veszprémben

 A két világháború közti Magyarországot mutatja be a Magyar Világ 1938-1940 című, hétfőn megnyílt tárlat Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban.