Kiállítás: Intelligens és interaktív textilek

Interaktív és intelligens textilekből látható kiállítás Tech Textil címmel csütörtöktől a szentendrei ÚjMűhely Galériában, ahol elektromos rendszerrel ellátott jelmez, pacemakerrel élők számára készült zakó és gyógyászati ágyneműcsalád is látható lesz.

A kiállított munkák az emberi érzékelés határait kívánják tágítani vagy a mindennapi életünket megkönnyíteni az innovatív alapanyagok, a számítástechnika és a telekommunikáció által. A magyar divat- és textiltervezők a textilek kémiai vagy fizikai módosításával hoztak létre intelligens anyagokat speciális céljaik érdekében.

A szubjektív válogatás a felhasználási területek minél szélesebb spektrumát mutatja be játékos anyagkísérleteken túl, fejlesztés alatt lévő vagy már kész termékeken keresztül. Mindegyik alkotás textiltervezők és technológiával foglalkozó szakemberek együttműködése révén jött létre – írja az MTI.

A magyar intelligens és interaktív textilek legismertebb úttörőjét az EJTECH kreatív labort Kárpáti Judit Eszter textilművész és Esteban de la Torre médiaművész alapította. Szakmai tevékenységük mellett a Moholy- Nagy Művészeti Egyetemen végzett egyetemi oktatómunkájukkal más tervezőket is segítenek, inspirálnak. A kiállításon több olyan alkotás is szerepel, amelynek születésénél aktívan közreműködtek, ők maguk pedig a Caracoles II. című alkotással mutatkozna be. Munkájuk célja a hang nyers materialitásának felfedezése a textil médiumának multicsatornás kiterjesztése által.

Polyák Eszter divattervező elektromos rendszert épített jelmezekbe, Lévai Zsófia fashion-tech designer alkotása pedig szenzorok segítségével dolgozza fel és jelekké transzformálva írja bele a szövetbe az emberi kommunikáció nonverbális gesztusait.

Hegedűs Zsanett az AIAIÉ nevű márka alapítója gyógyászati textilek kutatásával és gyártásával foglalkozik. A kiállításon Argentex néven fejlesztett gyógyászati ezüstszálat tartalmazó ágyneműcsaládot, valamint pacemakerrel élők számára készült, Faraday-kalitkaként működő zakót mutat be.

Kormos Anna Zsófia doktori projektjének koncepciója egy hordható okoseszköz, amely a menstruációs fájdalom ellen nyújt segítséget, míg Varga Anikó Hangesés című munkája szalagok megérintésével hív játékra és felfedezésre. Gimesi Judit Agyhullámok című művében saját, zenehallgatás közben rögzítette agyhullámait vetítette ki látvány formájában.

A Tech Textil kurátora Söptei Eszter textiltervező iparművész.

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti:

,

Interjú Péreli Zsuzsával, a nemzet művészével

Fantasztikus interjút készített a kultura.hu Péreli Zsuzsával, a Kossuth-díjas alkotóval. Ha érdekel a képzőművészet, a szövés és hogy milyen kanyargós út áll Péreli Zsuzsa mögött, olvasd el a vele készített interjút.
,

Zseniális vígjátékok

Szibériai hideg van, bekuckóztál és az orrodat se dugod ki a takaró alól, itt egy szuper vígjátéklista, hogy a négy fal között is jól szórakozz.
, ,

Könnyen használható online felületen tette elérhetővé gyűjteményét a Rijksmuseum

Letölthető és átalakítható alkotások is vannak a digitális Rijks Múzeumban.
,

Kiírták a 2021-es Örkény István drámaírói ösztöndíj pályázatot

Pályázatot hirdet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megbízásából a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) fiatal drámaírók részére.
,

Digitális élményközpontot alakítanak ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Programban

A létesítményben a magyar és a nemzetközi képzőművészet klasszikusait mutatják majd be a modern technika segítségével
,

Újraindulhat a Tilos az Á

Régi Mikszáth téri helyén újranyithat a járványhelyzet után a 26 éve bezárt kultikus hely.
,

Idén százéves a kettéfűrészeléses bűvésztrükk

A centenárium alkalmából a londoni székhelyű Magic Circle online rendezvénnyel készül a hétvégére.
, ,

Újabb nemzetközi elismerésben részesült a magyar színésznő

Stork Natasát a kontinens tíz ígéretes színésztehetsége között mutatja be az European Film Promotion február végén.
SíparkMátraszenistván
, ,

Nyitnak a sípályák!

Beköszöntött az igazi tél, irány a hegyekbe!