5 +1 szuper ifjúsági regény kamaszoknak

Cikkünkben olyan magyar szerző könyvekét válogattunk ki, amiket a megkérdezett 12-15 évesek szerettek olvasni könnyed, humoros stílusuk vagy számukra aktuális témáik miatt.

Nógrádi Gábor: A bátyám zseni – Tom és Geri
A tizenöt éves Gergő szenzációs találmányát, a kétmillió dollárt érő tolmácsprogramot valaki el akarja rabolni. De vajon ki? Kefe tanár úr? Vagy a tanár úr testvére, Ottó, aki csak a program miatt utazik haza Amerikából? Vagy mindketten? Még jó, hogy Geri öccse, Tom résen van, és figyelmezteti bátyját a veszélyre. De vajon Geri hisz neki? Hiszen a testvérek között látszólag nem éppen testvéri a szeretet. Ilyesmi előfordul, ha két fiú ugyanabba a lányba – a szépséges Eszterbe – zúg bele. Szerencsére beszáll a nyomozásbasegít a hatodikosok titkos Szövetsége és Veronika tanárnő is, aki okkal gyanakszik Ottóra.

Lipták Ildikó: Csak neked akartunk jót
Lilla kap egy tavaszikabátot a nevelőapjától, ami nem várt események sorát indítja el. A történések nemcsak neki tartanak tükröt, hanem egyszeriben azokat is más megvilágításba helyezik, akikkel a mindennapjait tölti. De ha egyszer nem a ruha teszi az embert, hogyan lehetséges, hogy egy kabát egészen megváltoztatja az ember életét? Az

Álomfogó-regények:
Böszörményi Gyula író, újságíró meseregény-sorozata. A regény nem a nyugati kultúrák mese- és mondavilágára, hanem a honfoglalás előtti magyar mitológiára épül. Népmeséink elemeit használja fordulatos, a mai gyerekek által is élvezhető, modern stílusban. A Gergő és az álomfogók története: A főszereplő Réti Gergő, egy teljesen átlagos budapesti srác. Egyetlen különleges tulajdonsága, hogy néha túl elevenek az álmai és rendszeresen felbukkan bennük egy kölyökfarkas. Nyugalmas, főként a számítógép előtt töltött mindennapjait felborítja anyja bejelentése: az egész család utazik a Révülők Találkozójára a Bagoly-bükki-völgybe. A völgyet ellepték a vajákosok, táltosok, sámánok, kuruzslók, dobolók, garabonciások, mágusok és varázslók a világ minden tájáról, hogy összegyűljenek és ünnepeljenek. Ám a Gonosz is készülődik, a Kilenc Jurta Szövetsége meggyengülni látszik, és ahogy ez már lenni szokott: Gergőnek kell megmenteni a révülők világát az összeomlástól.

Jeney Zoltán: Rév Fülöp trilógia- Balatóniai lovagregény / Rév Fülöp Fajszföldön / Rév Fülöp és Nyár Lőrinc
Jeney Zoltán ál-lovagregénye már sok iskolában kötelező olvasmány. A Balaton-imádóknak való történet kerek, nincs túlbonyolítva, és a nevek mind ismerősek valahonnan (legalábbis Gyenes és Diás biztosan). Az író szívesen és jól játszik a szavakkal, a lovagi kort pedig nemcsak a történet és az olyan erények, mint a barátság vagy a bátorság, hanem a borító régi krónikás iniciáléja is visszaidézi. Rév Fülöp bejárja a színes és izgalmas Balatóniát Ádánd lovaggal, Vaszival és Monosszal a lóval, mert Csobánc király és az egész birodalom segítségre szorul. Az elmaradhatatlan szerelmi szál is megjelenik Akarattya hercegnő képében. A második és harmadik részekben Fülöp Fajszföldre látogat, ahol kiderül, hogy mit csinál egy Királyi főkajár, vagy mi az a tördemice, mi lesz, ha jönnek a siófok, majd kiderítik, hogy miért apad a Balaton vize.

Makk Attila:Kóbor kalandjai 3 részes sorozat
Az első rész a Kóbor, a kétszer talált kutya. Ugye, sokan láttatok már elhagyott, út szélére kitett kiskutyát? Ugye akadt közületek olyan is, aki megsajnálta és hazavitte? Kóbor is egy ilyen kiskutya. Az első kötetben szerető családra talál és megismerkedik kutyabarátaival. Kóbor „beszélni” is megtanul, és még sok egyéb megtörténik vele, miközben izgulhatunk érte, mert igen-igen szeretetre méltó.  A sorozat további kötetei 2. Kóbor beszélni tanul 3. Kóbor a seregben

+1 A Harry Potter, Gyűrűk ura mellett számtalan regénysorozat készült a kamasz korosztálynak a világirodalomban is, ezek közül az egyik kihagyhatatlan, a Percy Jackson és az olimposziak egy öt kötetből álló fantasy műfajú regény-sorozat, amelynek Rick Riordan a szerzője. A regény alapja a görög mitológia. Amerikában a könyvsorozat nagy sikernek örvend. A villámtolvaj, az első kötet adott alapot a Villámtolvaj – Percy Jackson és az olimposziak című filmhez, amely 2010-ben debütált világszerte.