A Hold napsütötte részén talált vizet a NASA

A Hold napsütötte részén talált vizet a NASA

Az eddig feltételezettnél jóval több víz lehet a Holdon. Amíg korábban csak árnyékos kráterek mélyén találtak jeget, most azonban a napsütötte régiókban is kimutatták a víz jelenlétét.

Egyértelműen sikerült igazolni, hogy molekuláris víz van a Holdon, emellett stabil vízjég-bázisokat is azonosított az amerikai űrügynökség SOFIA obszervatóriuma – derült ki a NASA hétfői bejelentéséből. A Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (infravörös csillagászati sztratoszférikus obszervatórium -SOFIA), amely lényegében egy átalakított, a földi atmoszféra határán repülő, háromméteres teleszkóppal felszerelt Boeing 747-es repülőgép, által végzett felmérések alapján sikerült megbizonyosodniuk a tudósoknak arról, hogy tényleg víz található a Holdon. Az viszont még most sem világos a kutatók számára, hogy miként jöhet létre, illetve miként maradhat meg víz a Hold környezeti atmoszférájában. Sűrű atmoszféra hiányában a víznek a Hold azon oldalán, amelyet a Nap éppen megvilágít, rövid idő alatt el kellene párolognia. Ennek ellenére mégis megmarad az égitesten – mondta Casey Honniball, az eredményeket összegző, a Nature Astronomy folyóiratban megjelent tanulmány fő szerzője.

Szintén a SOFIA adatai alapján sikerült feltérképezni a Holdon az ún. hidegcsapdák eloszlását is. Ezek a kisebb-nagyobb területek elég hidegek ahhoz, hogy az illékony anyagokat (például a vizet) akár évmilliárdokig fagyott állapotban tartsák. A holdi hidegcsapdák mindkét póluson megtalálhatók, kiterjedésük változatos, a legparányibbak csupán 1 centiméter átmérőjűek. Az eredmények szerint a kisebb hidegcsapdák száma jelentősen felülmúlja a nagyobbakét.

A mostani felfedezések alapján elég jó esély van arra, hogy a könnyebben hozzáférhető vízkészlet szolgálhat egy későbbi Holdbázis ivóvízkészletének alapjául, de adott esetben a Holdról indított űrutazások üzemanyagát is ebből a vízből nyerhetik ki. A kutatási eredmények egyértelmű bizonyítására emberes küldetések, holdjárók és feltáró fúrások szükségesek, de a Hold 2022-re tervezett infravörös feltérképezése is előrelépés lehet a víz megtalálásában. Mindezek már a NASA  2024-re tervezett Artemis-misszióját is megkönnyíthetik, amely során először térne vissza ember a Holdra.

Ez is érdekelheti:

,

Megújul a szécsény-benczúrfalvai Benczúr-kúria

Megújul a Benczúr-kúria a Nógrád megyei Szécsényhez tartozó Benczúrfalván
, ,

Bartók Tavasz: Charlie, Bagossy Brothers, Aurevoir. is lesz

Charlie, a Bagossy Brothers és az Aurevoir. ingyenes online koncertje is szerepel az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek könnyűzenei kínálatában.
, , , ,

Változatos nyárindító programkínálatot nyújtanak a nemzeti parkok

Romantikus csillagles, baráti kerekezés, kalandos vízitúra, orchideakeresés, vagy madárhangverseny - ilyen változatos kínálattal várja az érdeklődőket Magyarország tíz nemzeti parkja.
,

Meghosszabbítja országos fotópályázatát a Budakeszi Vadaspark

Két kategóriában és négy témakörben elkészült fotókat május 30-ig lehet beküldeni
,

Több mint 700 program a Közösségek Hetén

Több mint 700 szabadtéri és online program várja az érdeklődőket a Közösségek Hete országos rendezvénysorozaton a héten.
,

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
,

A vasúthoz és a HÉV-hez kapcsoló alkotói pályázatot hirdettek

A Vasút Európai éve alkalmából a vasút világa - "sínes álmok" címmel indul az alkotói pályázat.
, , ,

Szerdáig lehet szavazni a kiselefánt nevére

Látogatói segítségét kéri ezúttal is a Fővárosi állat és Növénykert, hogy válasszák ki az áprilisban született kiselefánt nevét.