A Hold napsütötte részén talált vizet a NASA

A Hold napsütötte részén talált vizet a NASA

Az eddig feltételezettnél jóval több víz lehet a Holdon. Amíg korábban csak árnyékos kráterek mélyén találtak jeget, most azonban a napsütötte régiókban is kimutatták a víz jelenlétét.

Egyértelműen sikerült igazolni, hogy molekuláris víz van a Holdon, emellett stabil vízjég-bázisokat is azonosított az amerikai űrügynökség SOFIA obszervatóriuma – derült ki a NASA hétfői bejelentéséből. A Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (infravörös csillagászati sztratoszférikus obszervatórium -SOFIA), amely lényegében egy átalakított, a földi atmoszféra határán repülő, háromméteres teleszkóppal felszerelt Boeing 747-es repülőgép, által végzett felmérések alapján sikerült megbizonyosodniuk a tudósoknak arról, hogy tényleg víz található a Holdon. Az viszont még most sem világos a kutatók számára, hogy miként jöhet létre, illetve miként maradhat meg víz a Hold környezeti atmoszférájában. Sűrű atmoszféra hiányában a víznek a Hold azon oldalán, amelyet a Nap éppen megvilágít, rövid idő alatt el kellene párolognia. Ennek ellenére mégis megmarad az égitesten – mondta Casey Honniball, az eredményeket összegző, a Nature Astronomy folyóiratban megjelent tanulmány fő szerzője.

Szintén a SOFIA adatai alapján sikerült feltérképezni a Holdon az ún. hidegcsapdák eloszlását is. Ezek a kisebb-nagyobb területek elég hidegek ahhoz, hogy az illékony anyagokat (például a vizet) akár évmilliárdokig fagyott állapotban tartsák. A holdi hidegcsapdák mindkét póluson megtalálhatók, kiterjedésük változatos, a legparányibbak csupán 1 centiméter átmérőjűek. Az eredmények szerint a kisebb hidegcsapdák száma jelentősen felülmúlja a nagyobbakét.

A mostani felfedezések alapján elég jó esély van arra, hogy a könnyebben hozzáférhető vízkészlet szolgálhat egy későbbi Holdbázis ivóvízkészletének alapjául, de adott esetben a Holdról indított űrutazások üzemanyagát is ebből a vízből nyerhetik ki. A kutatási eredmények egyértelmű bizonyítására emberes küldetések, holdjárók és feltáró fúrások szükségesek, de a Hold 2022-re tervezett infravörös feltérképezése is előrelépés lehet a víz megtalálásában. Mindezek már a NASA  2024-re tervezett Artemis-misszióját is megkönnyíthetik, amely során először térne vissza ember a Holdra.

Ez is érdekelheti:

,

Július elején mindenkit vár a villányi Rozé Fesztivál

Július 9-én és 10-én rendezik meg - immár tizedik alkalommal - a villányi Rozé Fesztivált, amely idén koncertekkel, gyermekprogramokkal és jelmezes futóversennyel is várja a látogatókat.
, ,

Az emlékhelyeké lesz a főszerep június 20-án

Az emlékhelyeké lesz a főszerep június 20-án! Idén hatodik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Örökség Intézete az Emlékhelyek Napja országos programsorozatot.
, , ,

Megnyílt a Pálosok című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

A szerzetesrend múltjáról, jelenéről és távlatairól ad áttekintést a Pálosok című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban.
, ,

Rekordot döntött a magyarországi könyvkiadás 2020-ban

Tavaly jelent meg a legtöbb könyv Magyarországon 2010 óta - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből.
, , ,

Megrendezik a balatonfüredi Anna-bált

Július végén rendezik meg a 196. Anna-bált és az Anna Fesztivál szabadtéri rendezvényeit is megtartják.
, , , ,

Elkezdődött a kisvárdai vár fejlesztése

A több mint 2,2 milliárd forint összértékű beruházás időkapszuláját június 3-án tették le a felső-szabolcsi kisvárosban.
, ,

Nyáron is nyitva lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Idén nem tart nyári szünetet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a tagkönyvtárak július 5-től szeptember 5-ig érvényes nyári nyitvatartásáról a bibliotéka honlapján lehet tájékozódni.