A karmester, aki mozdonyt vezet

A Pécsi Nemzeti Színházban Bókai Zoltán vezényletével csendült fel számtalan darab. Hivatását tekintve két világ vonzásában él: „öröm a mindennapi zajban a szimfonikus hangzás” – vallja, ha pedig egy kis időre szeretne mindent maga mögött hagyni, ahogy mondja: „a régi, már bevált terápiához fordulok: mozdonyra ülök.”

A családjával Pécsett élő művész a 2021-es évet két új zenei projekttel indítja, Bókai Zoltán a Liberius.hu interjújában többek között ezekről is szót ejtett. Jelenleg a Pécsi Harmadik Színházzal az Ájlávju, de jó vagy, légy más című előadáson dolgoznak. A Pécsi Nemzeti Színházzal is készülnek már a vírushelyzet utáni időszakra, a Valahol Európában színpadra állításán dolgoznak.

A tavalyi év mindenkit próbára tett- mondta el Bókai Zoltán a Liberius.hu-nak. Karmesterként számomra szürreális élmény volt, hogy a személyes koncertek helyett csak az online próbák maradtak. A Rail Cargo Hungaria mozdonyvezetőjeként szerencsére folyamatosan tudtam, tudom biztosítani a családom számára a szükséges anyagi forrásokat, ráadásul érzem, hogy van értelme a munkámnak, hiszen fontos küldeményeket juttathatok célba ebben a nehéz időszakban is. Művészként azonban teljes blokk alá kerültem, nincs recept, hogy hogyan tovább. A lehetőségekhez képest igyekeztem hasznosítani az időmet, például nagyzenekari felvételek utómunkáin dolgoztam, többek közt a Pécsi Vasutas Koncertfúvós zenekar 75 éves jubileumi kiadványához, stúdiómban pedig nyelvkönyvek hangzóanyagait vettük fel színészkollégáimmal, így nekik is tudtam egy kis keresetet biztosítani. Mindent összegezve, nehéz hónapok vannak mögöttünk, és bár már látszik némi reménysugár az alagút végén, úgy tapasztalom, hogy döcögős az újrakezdés. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület által készített interjú teljes egészében itt olvasható.