A Rózsadomb alatt rejlik Magyarország legnagyobb víz alatti barlangja

A Frankel Leó úton autózók, villamosozók a Lukács fürdővel szemközti telken egy romos épületet és egy víztározót vehetnek szemügyre, és sokan nem is sejtik, hogy kicsivel beljebb egy egyedülálló természeti képződményt rejt a hegy gyomra.

A Molnár János-barlang járatrendszerének nagy része még most is felderítésre vár, csak képzett búvárok látogathatják, de télen-nyáron 22-23 fokos vizében jelenleg csak kutatási célból merülnek. Az utcáról jól látható kupolás, nyolcszög formájú, török kori építmény benyomását keltő épület az 1895-ben épült Népgőzfürdő, mely a 70-es évek óta használaton kívül van. Mellette fekszik a mesterséges Malom-tó, mely nevét a középkorban a környéken működött lőpormalmok után kapta. – olvasható a welovebudapest.hu-n
A gyógyforrásokban gazdag budai hegyekből érkező, meleg vizű források táplálták, az egyik ilyen duzzasztja a Malom-tavat is naponta 2000-5000 köbméternyi vízzel, ami a Lukácson át a Dunába folyik. Naponta kétszer cserélődik a 22-23 fokos víznek a vize, nemrég takarították ki 50 év után, a sok szemét mellett még egy bombát is találtak benne.

kép: welovebudapest.hu