Állami támogatás járhat a csodaterápiához

Elérhetővé válhat állami támogatással itthon a világ legdrágább gyógyszere, a 700 millió forintos Zolgensma.

Magyarországon a betegség 2019 őszén vált országosan ismertté, az akkor másfél éves Zente nagyszabású adománygyűjtő akció után kaphatta meg, elsőként Magyarországon a szert. A szer egy génterápia, amelyet az SMA-val vagyis gerincvelői izomsorvadással szenvedő gyerekek kezelésére használnak, jelenleg akkor, ha családjuk össze tudja gyűjteni erre a pénzt.

A gyógyszert tavaly májusban fogadta be az Európai Gyógyszerügynökség, és Ausztriában már minden beteg gyerek megkaphatja ingyenesen. Az RTL Klub Híradó megtudta, a gyártó és az egészségbiztosító tárgyal arról, hogy a készítmény egyedi méltányossággal elérhetővé váljon Magyarországon is állami támogatással. – írja az Index.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Index megkeresésére azt írta, hogy meghatározzák azt a betegcsoportot, amely a jelenleg elérhető SMA-gyógyszerekkel nem gyógyítható. A gyártó pedig azt közölte, hogy mindkét fél célja, hogy a terápia minél hamarabb támogatható és elérhető legyen a magyar betegek számára.

Magyarországon egyébként kapható egy államilag támogatott készítmény 18 éven aluli SMA-betegeknek, a Spinraza injekció, amelynek darabja 23 millió forintba kerül, és évente többször ismételni kell. Azzal kapcsolatban egyelőre még tartanak a tárgyalások, hogy ez az injekciót a felnőttek is megkaphassák állami támogatással. – írja az Index.

Fotó: Facebook