Aranymedencénk a Balaton

Még ma is több vagonnyi arany lehet a Balaton mélyén Aranymosók még a 20. század elején is keresték az értékes fémet a Zalában.

Hollósvári Imre bányamérnök még egy 1907-es tanulmányban jelentette meg erdményeit. Ekkor a tó 61 különféle helyéről vizsgáltak meg 10-10 kilogrammnyi homokot. A minták pedig aranyat tartalmaztak! A mosók (aranyászok) sáraranynak nevezik ezt az iszapban fellelhető, igen finom pikkelyformájú előfordulást. A balatoni mintákban 100 kg-onként két szem sárarany volt, melyből 1000 szem kell egy gramm aranyhoz. Ezt az átlagot kisebb ingadozással minden mintában sikerült kimutatni. Hollósvárit pedig – bányamérnökként – koránt sem lepte meg az eredmény. Pontosan tudta, hogy a 13. és 16. század közötti időben hazánk adta Európa nemesfém kitermelésének 80 százalékát, ami a világtermelésben is a harmadik helyre volt elegendő, évi 1 tonna arannyal és 10 tonna ezüsttel.
Emellett a már említett geológiai vizsgálatai megerősítették, hogy a Dunántúl jégkorszaki kőrétegeiben mindenütt található arany, melyeket az ezen áthaladó vízfolyások magukkal sodornak. Ezen a módon hordhatta a Zala az aranyat a Balatonba, ahol fokozatosan lerakódott- írta meg nemrégiben a szeretlekmagyarorszag.hu.

Röviden összefoglalva és bányásznyelvet használva erre azt szokták mondani, hogy a homok nyomokban tartalmaz aranyat, mely azonban így is döbbenetes mennyiséget jelent. Hollósvári el is végezte a részletes számításokat, melyekhez a fentebb említett gyakoriságot használta alapnak. Bemelegítésként tudjuk meg, hogy egyetlen gramm aranyhoz 5 vasúti kocsi 50 tonnányi tartalmát kellene végigszitálni. Összességében a Balaton 600 négyzetkilométer területű, amin az öt méteres iszapréteggel és köbméterenként két tonnával számolva a teljes homok 6 milliárd tonna, vagyis 600 millió vagonnyi.

A fenti számítás alapján ebben 120 tonna aranyat lehetne találni! A sárarany ilyen mértékű feltárásának elképzelhetetlen nehézségei vannak. Nemcsak arról beszélünk, hogy 6 milliárd tonna tömörödött kőzet átvizsgálása valószínűleg többe kerülne, mint a „zsákmány”, hanem a vele kapcsolatos járulékos problémákról is – a témában bővebben a szeretlekmagyarorszag.hu oldalán lehet olvasni.