Az Állhatatos Rover sikeresen leszállt a Marson, és visszaküldte az első képeket

Február 18-án landolt a NASA marsjárója Állhatatosság azaz Perseverance a vörös bolygón. A különleges marsjáró a Jezero-kráternél landolt. A tudósok szerint a területen egykor rengeteg víz lehetett, megteremtve ezzel a mikrobiális élet legfontosabb feltételeit. A Perseverancet 2,5 milliárd dollárból fejlesztette a NASA. A műveletet egy hosszabb előadás előzte meg a NASA hivatalos YouTube-csatornáján, de a felvételen természetesen a landolás pillanatait is követni lehetett.
A NASA újabb Mars-küldetése több szempontból is különleges. A Perseverance egyrészt a legmodernebb marsi eszköz, amelyet a vörös bolygóra küldtek, másrészt a legnehezebb is – földi körülmények közt több mint egy tonnát nyom, de a Marson – a gravitációs különbségek miatt – ez mindössze 400 kilogramm körül lesz.
A rover 23 kamerával rendelkezik. A szerkezeten egy kis helikopter is utazik, amely szintén világelső misszióra készül: ez lesz az első alkalom az emberiség történetében, amikor egy eszköz fel- és leszáll egy másik bolygón. A Perseverance összesen egy évet tölt majd a Marson, amely 687 földi napnak felel meg.