Az emlékhelyeké lesz a főszerep június 20-án

Idén hatodik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Örökség Intézete az Emlékhelyek Napja országos programsorozatot.

Az évek óta sikeresen zajló rendezvényhez idén is csatlakozott majdnem az összes nemzeti és történelmi emlékhely, így június 20-án, vasárnap az ország szinte valamennyi jelentős történelmi helyszínén színes programokkal várják a kikapcsolódni vágyókat.

A NÖRI egész napos ingyenes rendezvényekkel várja az érdeklődőket. Délelőtt 10 és 15 óra között buszos túrák indulnak a Fiumei úti sírkertben, emellett tematikus sétákon is részt vehetnek az érdeklődők. 17 órakor „Az Év Emlékhelye 2021” díjátadóra, valamint az „Anonymus Projekt – Ligeti 150” kiállításmegnyitóra és az azonos nevű pályázat nyerteseinek díjátadójára kerül sor a főbejárathoz közeli Apponyi-hintó előtti téren. 19 órától az Így szerettek ők című produkció tekinthető meg a Kossuth-mauzóleum előtti téren. Nyáry Krisztián azonos címmel megjelent, költők és írók szerelmi életét bemutató könyvei az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerei közé tartoznak. A produkció jelentős magyar írók különleges párkapcsolatait álmodta színpadi jelenetekbe Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Gryllus Dorka és Simon Kornél előadásában, a Kaláka együttes közreműködésével. A zenés irodalmi időutazás során – amelynek házigazdája maga a szerző, Nyáry Krisztián – Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Ady Endre, Heltai Jenő vagy József Attila magánéletébe nyerhetünk bepillantást, akik a Fiumei úti sírkertben nyugszanak. A programokra regisztráció szükséges.

Székesfehérváron, az idei Emlékhelyek Napja nyitóhelyszínén mutatja be a Magyar Nemzeti Bank az emlékhelyek-érmesorozat legújabb darabját, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot ábrázoló emlékérmét. Ezt követően a székesfehérvári nemzeti emlékhelyen „Vigyázat, építési terület!” című történelmi kalandjáték indul, amelyből minden kiderül Mátyás király nagyberuházásáról, a Koronázó Bazilika átalakításáról. Emellett élőszereplős sakkszínházi előadás, koncert is várja az látogatókat. Mohács nemzeti emlékhelyen egész nap régészeti szakvezetés fogadja az érdeklődőket a feltárt tömegsírnál, délután pedig orgonahangversennyel készülnek. A legtöbb helyen érdekes kiegészítő programok közt is válogathatnak az érdeklődők, például Szegeden toronylátogatáson és idegenvezetéseken, Gödöllőn padlástúrán és épülettörténeti sétákon lehet részt venni, Pannonhalmán az újonnan nyílt Illatmúzeum, Visegrádon csatajelenetek várják az érdeklődőket. A Szilágyi Dezső téri református templomban a 125 évvel ezelőtt Pecz Samu által tervezett, 2021-ben belülről teljesen felújított, historizáló-szecessziós „okostemplom” bemutatására kerül sor, Drégely várában pedig a legendák után lehet majd eredni, hiszen a vár 146 hős katonáját és Szondi György várkapitány világát vár-, fegyver- és viseletbemutató, valamint korabeli zene eleveníti fel az Emlékhelyek Napján. A muhi csata emlékhelyén egy tatár lovas felderítőcsapat és a templomosok gyalogságának összecsapása elevenedik meg. A Sárvári várban nemcsak a jól ismert helyeket járhatják be az érdeklődők egy sok történettel színesített túra során, hanem benézhetnek kulcsra zárt szobákba, terekbe, közben pedig szabadulóvárrá lényegül a helyszín: a játék állomásain az elmúlt évszázadok olyan kihívásaival szembesülnek a vállalkozó kedvűek, mint a nagy csaták, járványok, éhezések, viharok. Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeuma az Emlékhelyek Napján ingyenesen látogatható, valamint az előre bejelentkezett diákcsoportok múzeumpedagógiai foglalkozást is igényelhetnek.

Az Emlékhelyek Napja szervezésével a NÖRI célja, hogy ismertebbé tegye a nemzeti és történelmi emlékhelyeket és a hozzájuk kapcsolódó történelmi eseményeket. A legtöbb program ingyenesen vagy kedvezményes jegyárral látogatható, a részleteket az emlékhelyeknapja.hu oldalon lehet megtekinteni.