Digitális adatbázisban a forradalom röplapjai

1956-os röplapokból és szöveges plakátokból állított össze ingyenesen hozzáférhető digitális adatbázist az Országos Széchényi Könyvtár.

Az adatbázis a forradalom és szabadságharc idején keletkezett röplapokból és szöveges plakátokból kínál válogatást. Az OSZK szerint ezeknek a történelmi dokumentumoknak a segítségével a forradalom szinte teljes históriája tetten érhető, hiszen a plakátok, röplapok nélkülözhetetlen eszközei voltak a szélesebb tömegek megszólításának és tájékoztatásának. – írja a kultúra.hu.
A speciális gyűjtemény mintegy másfél ezer dokumentumot foglal magába, a forradalom és szabadságharc október 23-tól november 4-ig tartó időszakából több mint ötszáz aprónyomtatvány származik.
A forradalom első két napjából kizárólag röplapok maradtak fenn. A szöveges plakátokhoz szükséges, igényesebb nyomdák október 25-től álltak fokozatosan a szabadságharc rendelkezésére. Nem csupán a budapesti, hanem a vidéki eseményeket is jól dokumentálják a különböző városokban előállított kisnyomtatványok.

A 1956 – történelem röplapokon című, kereshető adatbázis itt érhető el!