Elérhetővé vált digitálisan Krassó György archívuma

Digitalizált formában elérhetővé vált a 30 éve elhunyt Krassó Györgynek, a rendszerváltás és a hazai demokratikus ellenzék emblematikus alakjának archívuma.

Február 12-én volt 30 éve, hogy elhunyt Krassó György, az alkalomból a BFL honlapján több eredeti dokumentum is megjelenik a Fidesz alapításáról, az 1988-as Nagy Imre-megemlékezés elleni rendőri fellépésről és Krassó 1956-os visszaemlékezéséről. A levéltár Krassó György élettársa, Háy Ágnes jóvoltából letétként őrzi a terjedelmes irathagyatékot -közölte Budapest Főváros Levéltára (BFL) az MTI-vel.
A Krassó György által működtetett Magyar Október Szabadsajtó Tájékoztatószolgálat iratait a BFL a Nemzeti Emlékezet Bizottságával (NEB) közös projektben digitalizálta. Az 1986 és 1989 között készült 545 magyar és 521 angol nyelvű hírlevél naprakész tudósítást ad a hazai ellenzék rendszerváltáshoz vezető küzdelmeiről. A hírlevelek mostantól mindenki számára szabadon elérhetőek és letölthetők a Hungaricana Közgyűjteményi Portálról.
A hírlevelek alapvető forrásai azok a telefonbeszélgetések voltak, amelyeket Krassó György magyar ellenzékiekkel, valamint emigránsokkal és külföldi közéleti szereplőkkel folytatott. A beszélgetéseket az érintettek tudtával Krassó kazettákra rögzítette, amelyek a BFL őrizetébe kerültek. A hangfelvételek a rendszerváltás időszakának a megéléstörténete szempontjából kiemelkedően értékes, egyedi források, ezért a BFL-NEB-projekt keretében ezeket is feldolgozzák.
A csaknem 300 órányi, korábban már digitalizált hangfelvételből 167 órányi hanganyag szöveges átirata készült el a tudományos kutatások megkönnyítésére. A hangfelvételek és a mintegy 3200 oldalnyi szöveges átirat adatvédelmi okokból jelenleg csak a BFL kutatótermében érhető el a tudományos kutatók számára. A telefonbeszélgetések résztvevőiről, témáiról és a felvételeken megemlített 1200 személyről készített mutató viszont immár mindenki számára szabadon hozzáférhető az Elektronikus Levéltári Portálon. – írja az MTI.

Forrás: MTI

Fotó: www.facebook.com/krassoemlekoldal