Elindult az Etesd a dokit 2.

Több mint 50 ezer adag jó minőségű étellel táplálta a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozókat a Covid-járvány első tavaszi hullámában az Etesd a dokit nevű civil összefogás. Az öttagú stáb a nyáron leállt ugyan a főzéssel, de miután az utóbbi hetekben azt látták, hogy a járvány soha nem látott ütemben terjeszkedik Magyarországon, most elindítják Etesd a dokit 2. programjukat. Erről a forbes.hu-nak nyilatkoztak először.

A tavaszi első három hét iszonyatos leterheltsége után már tudták az alapítók, Serfőző Márta, Pancsovay Zita és Keve Márton mellett az ügyfélkapcsolatokért felelős Farkas Kata és a gazdasági részletekkel foglalkozó Drégelyi Xénia, hogy a közös munkát valószínűleg nem akarják majd abbahagyni. Létre is hozták az Etesd Nonprofit Közhasznú Kft.-t, amelyhez már anyagi támogatások is érkezhettek; egy igazán jelentős összeg például a CIB Banktól

„Gyakorlatilag egy hadikonyha jött létre” – meséli Pancsovay Zita, a Borganika nevű rendezvényhely tulajdonosa, aki már az Etesd a dokit nevű Facebook-csoport alakulásának napján csatlakozott a kezdeményezéshez. Keve Márton séf március eleji ötlete pillanatokon belül hatalmas összefogássá vált. Pár nappal később Marci barátnője, Farkas Kata felvette a kapcsolatot néhány kórházzal,

és március 16-án már fel is állt egy öttagú akcióstáb, amely tizenegy héten át folyamatosan táplálta az egészségügyi dolgozókat.

Zita felajánlotta helyszínnek az akkoriban üresen álló Borganikát, ahova a harmadik héten beköltözött a csapat konyhástul, alapanyag-adományostul. Oda szállította minden kis- és nagytermelő az adományát.

Szigorú rendszert építettek ki, a zero waste-et és a környezettudatosságot szem előtt tartva minden alapanyagot úgy soroltak be, hogy feldolgozva a lehető legfrissebb állapotban kerüljön az egészségügyi dolgozók kezébe.

Ehető színes virágok és burgonya
A főzés természetesen Keve Márton séf asztala volt, aki kezdetben napi 80-120 ételt készített el, majd mivel egymás után érkezett a jobbnál jobb minőségű alapanyag, ezt a számot megduplázta. Azt is kiemelkedően fontosnak tartotta, hogy ne csak finom legyen az étel, hanem vizuális élményt is nyújtson a frontvonalban dolgozó orvosoknak, nővéreknek, mentősöknek, tesztlaborosoknak.

Fontosnak tartották, hogy ne csak finom legyen az étel, hanem vizuális élményt is nyújtson.
„Az elején organikusan jöttek a támogatók” – emlékszik Zita. Nagy multiktól kis termelőkig, mindenki odaadta, amit csak tudott. Az egyik salátatermelő vállalkozás keddenként kopogtatott a Borganika ajtaján, és vitte a friss terméket, mások rendszeresen – temérdek étel alapját jelentő – burgonyát és hagymát szállítottak kilószám. Zitáék kaptak friss gombát, ehető színes virágokat, apró zöld- és koktélparadicsomokat.

Ehető virágokkal is ellátták őket.
A tizenegy héten át tartó Etesd a dokit projekt során több mint harminc budapesti és vidéki kórházba, tizenhatnál is több mentőállomásra, hat civil szervezetnek, nyolc háziorvosi és gyermekorvosi rendelőnek szállítottak 50 ezernél is több adag ételt, valamint alapanyagokat három szükségkonyhának és egy idősotthonnak.

Az 50 ezer tányérnyi étel fele a saját főztjük, a többi készétel az adományozóktól, több mint 5000 szendvics, 500 kiló franciasaláta, 6000-nél is több kakaóital.

A legtöbb adományozóval személyesen soha nem találkoztak, ezért a tavaszi projekt végén, amikor kinyitottak az éttermek, hálájukat egy partival fejezték ki. Az adományozók együtt koccintottak a taxisofőrökkel is, akik a szállításba besegítettek.

Az egyre nehezebb helyzetben lévő vendéglátóipari vállalkozásoktól azt kérik, az amúgy is elkészülő menüjeikből ajánljanak fel az egészségügyi dolgozóknak napi öt-tíz adagot, amit ők majd eljuttatnak a megfelelő helyre. (Már jól tudják, hogy a kórházakban például az élelmezési vagy gazdasági vezetővel kell tárgyalniuk.) Nagyon fontosnak tartják, hogy ezek is ugyanolyan magas minőségű ételek legyenek, mint amilyenek Keve Márton főz.

Az ételekre csupa pozitív visszajelzés érkezett, több fogás receptjét el is kérték. A legnagyobb sikert a krémlevesek érték el, és imádták a fogyasztók a desszerteket is, dicsérték a szépen tálalt fogásokat. Az egyik kórházból babatappancs-alakú papíron érkezett a köszönet, mások a Facebook-oldalukon írtak szuperkedves üzenetet.

A legmeghatóbb komment pedig az volt, amikor azt javasolták: az aznap esti, egészségügyi dolgozóknak szóló taps zúgjon inkább az Etesd a dokit csapatának.