Harmincnál is több kórház Covid-osztályos dolgozóinak juttat el ajándékcsomagot egy anyaközösség

Több százan vesznek részt abban a kezdeményezésben a Mommynity, facebookos anyaközösségben, ami a Covid-osztályon dolgozóknak egy-egy csomagon keresztül szeretné megmutatni: számítanak és fontos a munkájuk. A héten több mint harminc kórházba juttatnak el kb. 60-100 ezer forint értékű csomagot az anyák, benne kávéval, energiaitallal, gyerekrajzzal vagy képeslappal- írja a Telex. A kezdeményezés egy kérdésből nőtte ki magát. Janklovics Natasa ugyanis arról érdeklődött a csoportban, tudja-e valaki, hogyan lehet ajándékot, csomagot bejuttatni a Covid-osztályon dolgozóknak. „

Most voltam éves szűrővizsgálatokon, és nagyon helyes, kedves, jókedvű orvosaim vannak, de most azt láttam, hogy ezek az emberek teljesen kivannak, pedig ők nem is a frontvonalban dolgoznak. Ez teljesen letaglózott. A férjemmel addig is beszéltünk róla, hogy mit élhetnek át azok, akik ott vannak, ezután pedig eldöntöttük, hogy viszünk csomagot egy-két helyre, ami hozzánk közel van, csak, hogy érezzék a szeretetet.”

Kérdésére tömegek csatlakoztak hozzá. Janklovics Natasa azt mondta, mostanra több százan vesznek részt a kezdeményezésben: van, aki bevásárol és szállít, más pedig pénzt tesz bele. Janklovics Natasa a jelentkezőket összesen 25 csoportba osztotta be, egy csoportba pedig kb. 8-10 ember került. Az utalások összesítését, a csomagok összeállítását, a bevásárlást és a szállítást a csoportvezetők szervezik. 25 csoportból összesen több mint 30 kórházba jut majd csomag. Arról, hogy mi legyen ezekben, olyan ápolónőket, orvosokat és orvosfeleségeket kérdeztek, akik a csoport tagjai, vagy akiknek hozzátartozója Covid-osztályon dolgozik. Így került a csomagokba kávé, energiaital, zabszeletek, nedves törlőkendők, izotóniás italok, lélektani segítségként pedig gyerekrajzok és képeslapok is, sokan pedig a mentesen étkezőkre is gondoltak. A csomagokat péntekig tervezik eljuttatni a kórházakba. Az adomány értéke elméletileg nem jelent majd gondot, mondta a Telexnek Janklovics Natasa, mert nem orvos-beteg kapcsolatról van szó ebben az esetben. A transzparencia érdekében a csoportvezetőktől annyit kért, hogy az utalásokról küldjék el az igazolásokat, és fotózzák le a blokkokat, hogy össze tudja vetni ezeket. Fotó: Mommynity / Ági „Kiemelném ennek a mindössze 1500 tagú közösségnek, a Mommynitynek az erejét.

Elképesztő megtartó ereje van ennek a sokszínű, elfogadó, toleráns közegnek, még ha nehéz is mindenkinek mostanában” – mondta Janklovics Natasa. A szervező szerint a legfőbb üzenet az, hogy támogassuk az egészségügyi dolgozókat, gondoljunk rájuk, mert noha legalább oltást már sokan kaphattak, elképesztő terhelést kell bírniuk fizikailag és pszichésen is. „A fő üzenet az volna, hogy itt vagyunk már egy éve, és a vírussal együtt a járvány miatt megfeszítetten dolgozóknak is évfordulója van. Az orvosok, a nővérek, a takarítók, mindenki egy éve áldozatosan, irtó teherbírással, energiával és odaadással dolgozik. Tavaly még tapsoltunk, idén már semmi sincs. Miközben mi itthon ülünk, addig ők mindennap odamennek, és küzdenek” – mondta. Hogy mennyire van igényük erre a dolgozóknak, azt Janklovics Natasa szerint jól mutatja a Covid-osztályon dolgozó ápolónők reakciója a csoportban. „Amikor kérdeztük őket, mit szeretnének, mire volna szükségük, azt írták: már önmagában az nagyon sokat számít nekik, hogy egyáltalán gondolunk rájuk, hogy ezen dolgozunk.”