Ismét lehet pályázni a Stipendium Peregrinum ösztöndíjra

ntp

Ismét  lehet pályázni a Stipendium Peregrinum ösztöndíj azon részére, amely a tehetséges fiatalok külföldi felvételi eljárását támogatja.

Ez az ösztöndíj a 17-23 éves, kiemelkedően tehetséges hazai és határon túli magyar fiatalok részvételét támogatja a legrangosabb külföldi felsőoktatási intézmények felvételi eljárásában a 2021/2022-es tanévre. A pályázaton kétszázezertől hétszázezer forintig igényelhető vissza nem térítendő támogatás egyebek mellett a felvételi eljárás díjára, a nemzetközi nyelvvizsga díjára, utazási költségre – ismertette Würtz Csilla, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
A pályázat benyújtásának határideje első körben november 17-én 12 órakor jár le, majd a keretösszeg – tízmillió forint – kimerüléséig, de legkésőbb 2021. április 15-éig lehet jelentkezni.
A pályázaton részt vehetnek középiskolai tanulók, Magyarország államilag elismert egyetemein és a szomszédos  országok magyar nyelvű képzést folytató felsőoktatási intézményeiben alapképzésben, osztatlan mesterképzésben, mesterképzésben részt vevő hallgatók. A pályázat részleteit a Nemzeti Tehetség Program honlapján találhatják meg az érdeklődők.
A Stipendium Peregrinum ösztöndíj e részének új eleme a nemzetközi nyelvvizsga díjának támogatása, a kiskorú gyermeket nevelő pályázó esetén pedig az, hogy a korhatár gyermekenként három-három évvel megemelkedik. Az is újdonság, hogy idén már a művészeti versenyeken elért eredmények is pluszpontot jelentenek – ismertette Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára.
Kiemelte: a Nemzeti Tehetség Program tizenegy éve működik azzal a céllal, hogy támogassa a fiatal magyar tehetségeket határon innen és túl. Évente mintegy háromszázezer fiatalt segítenek, jövőre 3,6 milliárd forint áll rendelkezésükre, hogy a tehetségeket felkutassák, támogassák és mentorálják.
Rácz Zsófia úgy fogalmazott: a Stipendium Peregrinum ösztöndíj azon vándordiákoknak szól, akik külföldön szeretnének tanulni, hogy az ott szerzett tudásukat később Magyarországon kamatoztassák. – írja az MTI.

Forrás: MTI