Karantén idején: kreatív játékok otthon a gyerekekkel

Karantén idején: kreatív játékok otthon a gyerekekkel

Alkotni nem csak akkor lehet, ha bevásárlunk a hobby-boltban, érdemes körülnézni otthon, és a fiókokban, szekrények alján lapuló kacatok rögtön kincsekké válhatnak, nem kell hozzá semmi más, csak egy kis inspiráció és egy (kettő, három, négy) lelkes gyerek. Íme néhány szuper példa, amelynek segítségével örömteli szórakozássá válhat a lakásban töltött idő.

Fúrás-faragás kartondobozból
Ha a pincében/padláson/tárolóban/szekrény tetején lapul néhány kidobásra váró karton, garantált a kreatív délután. Elő az ollóval, filccel, celluxszal és már kezdődhet is a bunkergyártás vagy ha kisebb a doboz, akár tv-készüléket is készíthetünk, amibe a gyerekek beledugják a fejüket és indulhat a műsor. A fejnek kivágott kartondarabból pedig remek távirányító készíthető. A lehetőségek tárháza azonban kifogyhatatlan, főleg, ha rábízzuk a gyerekek fantáziájára az alkotást.

Akadályverseny az előszobában
Nem kell hozzá semmi más, mint a legszűkebb folyosó/előszoba otthon, valamint egy szigszalag. A szalag két végét ferlagasztjuk az egymással szemben lévő két falra, lehetőleg ferdén. 40-50 centi távolságra újabb akadályokat ragasztunk fel. A cél, hogy érintés nélkül minél gyorsabban áthaladjanak a gyerekek a pályán. Stopperrel versenyt is rendezhetünk. Mit nekünk mission impossible!

Ugróiskola a nappaliban
Szigszalagot ismét elő! Ragasszuk fel a lehető legkevésbé csúszós padlófelületre a klasszikus ugróiskolát, és garantált a szórakozás. Egy radírgumi vagy egyéb tárgy segítségével a ledobós-összeszedős nehezített változatot is játszhatjuk, ha egy gyerek van otthon és mi már meguntuk az ugrabugrálást, akkor versenyezzen magával: elő ismét a stopperrel!

Só-liszt gyurma
Ha már megvettük a mintegy másfél mázsányi lisztet otthonra, mivel úgyis zsizsikes lesz, mielőtt megsütnénk kenyérnek, használjuk fel értelmesen, pl készítsünk só-liszt gyurmát. Ha elkészíti gyermekünk az alkotását, fotózzuk be és küdjük el a tanító/tanár néninek, hátha kap érte egy kisötöst.
És íme a recept:
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg apró szemű só, 125 ml víz, 1,5-2 evőkanál étolaj.
Elkészítés: A sót keverjük hozzá a liszthez, majd apránként adjuk hozzá a vizet és az olajat. Gyúrjuk össze kézzel jó alaposan, és már indulhat is a szobrászkodás. Az elkészült művek 2-3 nap alatt teljesen kiszáradnak a szobában. Ha megszáradt, akkor kezdődhet az újabb otthoni kreatív óra: elő a filctollal vagy temperával és színessé lehet varázsolni a műveket.