Két magyar film is a Berlinale-n

Nagy Dénes első mozifilmje, a Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg 2 címmel készült alkotása is meghívást kapott a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nagy presztízsű versenyprogramjába.

A 71 éves fesztivál történetében most először lesz két magyar alkotás világpremierje a versenyben. – írja az Origó. A Nemzeti Filmintézet támogatásával magyar-lett-francia-német koprodukcióban, Závada Pál regénye alapján készült Természetes fény egy második világháborúban szolgálatot teljesítő magyar alakulatról szól. A tervek szerint tavasszal a magyar nézők is láthatják a filmet, amint kinyithatnak a mozik. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. Nagy Dénes rendező ezúttal is együtt dolgozott állandó alkotótársával, Dobos Tamás operatőrrel (Apaföld, Genezis, Fűzfa), illetve Ágh Márton (Tegnap, Drakulics elvtárs, Szelíd teremtés – A Frankenstein terv) látvány- és jelmeztervezővel, akik a produkció nagyszabású és hiteles képi világának megteremtéséért feleltek.

Legutóbb 2017-ben, a Testről és lélekről szerepelt magyar filmként a világ egyik legrangosabb fesztiváljának számító Berlinale versenyprogramjában. Akkor Enyedi Ildikó rendezése elhozta a legjobb filmnek járó fődíjat, az Arany Medvét. – írja az Origó.

Fotó: Dobos Tamás