Kiállítás: Intelligens és interaktív textilek

Interaktív és intelligens textilekből látható kiállítás Tech Textil címmel csütörtöktől a szentendrei ÚjMűhely Galériában, ahol elektromos rendszerrel ellátott jelmez, pacemakerrel élők számára készült zakó és gyógyászati ágyneműcsalád is látható lesz.

A kiállított munkák az emberi érzékelés határait kívánják tágítani vagy a mindennapi életünket megkönnyíteni az innovatív alapanyagok, a számítástechnika és a telekommunikáció által. A magyar divat- és textiltervezők a textilek kémiai vagy fizikai módosításával hoztak létre intelligens anyagokat speciális céljaik érdekében.

A szubjektív válogatás a felhasználási területek minél szélesebb spektrumát mutatja be játékos anyagkísérleteken túl, fejlesztés alatt lévő vagy már kész termékeken keresztül. Mindegyik alkotás textiltervezők és technológiával foglalkozó szakemberek együttműködése révén jött létre – írja az MTI.

A magyar intelligens és interaktív textilek legismertebb úttörőjét az EJTECH kreatív labort Kárpáti Judit Eszter textilművész és Esteban de la Torre médiaművész alapította. Szakmai tevékenységük mellett a Moholy- Nagy Művészeti Egyetemen végzett egyetemi oktatómunkájukkal más tervezőket is segítenek, inspirálnak. A kiállításon több olyan alkotás is szerepel, amelynek születésénél aktívan közreműködtek, ők maguk pedig a Caracoles II. című alkotással mutatkozna be. Munkájuk célja a hang nyers materialitásának felfedezése a textil médiumának multicsatornás kiterjesztése által.

Polyák Eszter divattervező elektromos rendszert épített jelmezekbe, Lévai Zsófia fashion-tech designer alkotása pedig szenzorok segítségével dolgozza fel és jelekké transzformálva írja bele a szövetbe az emberi kommunikáció nonverbális gesztusait.

Hegedűs Zsanett az AIAIÉ nevű márka alapítója gyógyászati textilek kutatásával és gyártásával foglalkozik. A kiállításon Argentex néven fejlesztett gyógyászati ezüstszálat tartalmazó ágyneműcsaládot, valamint pacemakerrel élők számára készült, Faraday-kalitkaként működő zakót mutat be.

Kormos Anna Zsófia doktori projektjének koncepciója egy hordható okoseszköz, amely a menstruációs fájdalom ellen nyújt segítséget, míg Varga Anikó Hangesés című munkája szalagok megérintésével hív játékra és felfedezésre. Gimesi Judit Agyhullámok című művében saját, zenehallgatás közben rögzítette agyhullámait vetítette ki látvány formájában.

A Tech Textil kurátora Söptei Eszter textiltervező iparművész.

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti:

,

Július elején mindenkit vár a villányi Rozé Fesztivál

Július 9-én és 10-én rendezik meg - immár tizedik alkalommal - a villányi Rozé Fesztivált, amely idén koncertekkel, gyermekprogramokkal és jelmezes futóversennyel is várja a látogatókat.
, ,

Az emlékhelyeké lesz a főszerep június 20-án

Az emlékhelyeké lesz a főszerep június 20-án! Idén hatodik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Örökség Intézete az Emlékhelyek Napja országos programsorozatot.
, , ,

Megnyílt a Pálosok című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

A szerzetesrend múltjáról, jelenéről és távlatairól ad áttekintést a Pálosok című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban.
, ,

Rekordot döntött a magyarországi könyvkiadás 2020-ban

Tavaly jelent meg a legtöbb könyv Magyarországon 2010 óta - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből.
, , ,

Megrendezik a balatonfüredi Anna-bált

Július végén rendezik meg a 196. Anna-bált és az Anna Fesztivál szabadtéri rendezvényeit is megtartják.
, , , ,

Elkezdődött a kisvárdai vár fejlesztése

A több mint 2,2 milliárd forint összértékű beruházás időkapszuláját június 3-án tették le a felső-szabolcsi kisvárosban.
, ,

Nyáron is nyitva lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Idén nem tart nyári szünetet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a tagkönyvtárak július 5-től szeptember 5-ig érvényes nyári nyitvatartásáról a bibliotéka honlapján lehet tájékozódni.