Kihirdették az idei rendhagyó Lábán Rudolf- és Halász Péter-díjakat

A csonka színházi évadra tekintettel idén csak különdíjakat ítélt oda a Lábán Rudolf- és a Halász Péter-díj kuratóriuma: a kortárs tánc alkotóit elismerő Lábán Rudolf-különdíjat Lőrinc Katalin és Angelus Iván kapja pedagógiai munkásságáért, a színházi teljesítményeket méltató Halász Péter-különdíjat pedig a Freeszfe-mozgalom akciósorozatáért.

A közlemény szerint a független magyar előadóművészek elismerésére alapított két szakmai díjról a járványügyi helyzetre és a 2020-as csonka színházi évadra tekintettel rendhagyó módon döntöttek a kuratóriumok: idén csak különdíjakat ítéltek oda, jövőre pedig összevontan díjazzák majd a 2020-as és a 2021-es előadóművészeti teljesítményeket. A Lábán-kuratórium indoklása szerint a 2020-ban bemutatott legjobb innovatív kortárstánc-előadásért járó díjat az idén azért nem adják ki, mert a járványhelyzet, és a színházak két hullámban történő bezárása miatt a társulatok és a független alkotók az előző évben csak szórványosan tudták bemutatni és játszani darabjaikat. Úgy vélték, a korábbi nomináltakkal és díjazottakkal szemben méltánytalan lenne, ha nagyságrendekkel kevesebb bemutató közül ismernék el Lábán Rudolf-díjjal a legjobbakat, mint a korábbi években, amikor több mint száz táncdarab közül kerültek ki a díjazottak.
A kuratórium fontosnak tartja ugyanakkor, hogy a különdíjak odaítélésével felhívják a figyelmet az egy-egy naptári éven jóval túlmutató és a hazai kortárs tánc területén kimagasló szakmai tevékenységekre. Ezért idén is döntött a különdíjról, amelyet ezúttal két olyan pedagógusnak – Angelus Ivánnak és Lőrinc Katalinnak – ad át, akik a maguk területén a legtöbbet tették azért, hogy Magyarországon meghonosodhasson és kibontakozhasson a kortárs tánc szemlélete, szellemisége és gyakorlata. – írja az MTI.

A Lábán-kuratórium tagja az idén Artner Szilvia Sisso újságíró, kritikus, Bálint Orsolya tánckritikus, újságíró, Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus, Komjáthy Zsuzsanna tánckritikus, Králl Csaba tánckritikus, szerkesztő, Rényi András esztéta, Százados László művészettörténész, valamint Török Ákos tánc- és színikritikus, szerkesztő volt. A Halász Péter-díj kuratóriuma is úgy döntött, hogy az elmaradt bemutatók és az előadások folyamatos játszásának ellehetetlenülése miatt a 2020-as Halász Péter-díjat nem adja ki, és a tavalyi premiereket az ideiekkel együtt veszik számításba, amikor jövőre a 2020-as és 2021-es összevont év díjazottjairól döntenek. „Ugyanakkor azt gondoljuk, nem mehetünk el szó nélkül azon fejlemények mellett, melyek talán még a koronavírusnál is súlyosabb csapást mértek a magyar színházi szakma már eleve legyengült immunrendszerére” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy ezért különdíjjal ismerték el azt az akciósorozatot, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói közössége 2020. szeptember 1-jén indított az intézmény autonómiájának megőrzése érdekében.
A kuratórium tagja az idén Darida Veronika esztéta, Herczog Noémi kritikus, szerkesztő, Imre Zoltán színháztörténész, Kricsfalusi Beatrix irodalom- és színháztörténész, Rádai Andrea kritikus, szerkesztő és Varga Anikó kritikus, szerkesztő volt.

Forrás: MTI
Kép: kultura.hu