Konyhai hulladékból ajánl recepteket az Ikea – itt a szakácskönyv.

Az észak-amerikai séfek közreműködésével készült online szakáncskönyv ötven receptjének főszereplői azok a konyhai hulladékok, amiket már egyébként kidobnánk.

A könyv arra szeretne rávilágítani, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejtőznek például a banánhéjban, a retek zöldjében, vagy akár a kidobásra szánt csirkecsontokban is, és ezekből még mennyi mindent lehet kihozni – írják a könyv szerzői az előszóban. Szerintük ezek az apróságok újdonságot hozhatnak az ember életében.

Nemcsak receptekből áll a könyv. Az ötven recept között a desszertektől kezdve a főételig szinte minden típusú fogás megtalálható. A receptgyűjteményben olyan alapanyagokat is felhasználnak, mint az almamag a répából, retekből, vagy fehérrépából kinövő levelek a banánhéj. Az online könyvben arra is vannak ötletek, hogy mit kezdjünk azokkal a zöld hulladékokkal, amik már emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Ugyan olvashatunk a komposztálásról is, de a könyv egyéb ötleteket is ad. Például, hogyan termesszünk a levágott zöldségvégekből új növényt, hogyan használható a tojáshéj, mint vízkőoldó vagy éppen hogyan készítsünk uborka maradékból rovarriasztót? A 111 oldalas Scrapsbook ingyenesen letölthető.