Könyvtári cserepont szolgáltatást indít a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A könyvtárakba való belépés nélkül lehet majd előzetesen igényelt könyveket kölcsönözni holnaptól a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) könyvtári cserepontjain.

Az FSZEK Központi Könyvtára és valamennyi tagkönyvtára 2020. november 11. óta zárva tart, mivel a kormány a járványügyi veszélyhelyzet miatt megtiltotta a könyvtárakban való tartózkodást – emlékeztet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által az MTI-hez eljuttatott közlemény. Mint felidézik, az intézmény meghosszabbította a több mint 200 ezer aktuális kölcsönzés lejárati idejét, emellett Könyvtár otthonról címmel tanulástámogató információs szolgáltatást indított telefonon, e-mailben és Skype-on.
A FSZEK elérhetővé tette adatbázisait is a könyvtári tagok számára, akik pedig nem rendelkeznek tagsággal, online regisztrációt követően használhatják ezeket. Az online szolgáltatások azonban nem helyettesítik a legnépszerűbbet: a könyvkölcsönzést, ezért a könyvtár könyvtári cserepont elnevezéssel könyvkölcsönzési szolgáltatást indít.
A könyvtári cserepontokon a bibliotékák zárva tartása mellett – ajtón vagy ablakon keresztül – lehetségessé válik a kölcsönzés. Kizárólag előzetesen megrendelt könyveket lehet elvinni, ezért a FSZEK olvasóbarát intézkedésként átmenetileg ingyenessé teszi az előjegyzést.
Mint a közlemény hangsúlyozza, a cserepontokon a beiratkozás és a kölcsönzött művek visszaadásának lehetősége is biztosított lesz, az FSZEK a novemberi bezárás óta beszerzett csaknem 14 ezer könyvújdonsággal is várja olvasóit.
A cserepontok holnaptól normál nyitvatartási időben kölcsönöznek, a kijárási tilalomra tekintettel pedig minden bibliotéka 18 órakor bezár. Az olvasók számára az utcai várakozás közben kötelező lesz a távolságtartás, illetve maszk viselése. Az FSZEK az olvasók biztonsága érdekében a visszavett könyveket 72 óra karantén után teszi újra hozzáférhetővé.
A könyvtári cserepont szolgáltatás részleteiről, nyitva tartásáról az www.fszek.hu honlapon, a közösségi médiafelületeken és e-mailben is tájékoztatja olvasóit. – írja az MTI.

A cserepontok listája itt!

Forrás: MTI