Magyar kutatók fejlesztését díjazza a NASA

Az amerikai űrügynökség 225 ezer dollárral támogatja a budapesti Puli Space Technologies vízjégdetektorának gyakorlati kivitelezését.

A NASA Jet Propulsion Laboratory még 2020-ban rendezte meg a Honey, I shrunk the NASA payload (Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét) című kihívását. Ezt nyerték meg a magyar kutatók a Puli Holdi Vízszimatoló (Puli Lunar Water Snooper) mérőeszköz terveivel. A NASA 225 ezer dollárral támogatja a vízszimatoló mérőeszköz fejlesztését, valamint műszaki oldalról is segíti a Puli Space Technologies céget – írják weboldalukon a fejlesztők.

Az utóbbi évtizedekben, több, a Hold körül keringő űrszonda mérései alapján is megerősítették a kutatók, hogy nagy mennyiségű víz található a Hold felszínén jég formájában, főleg a sarkvidékeken, és akár 40 ezer négyzetkilométernyi területen találhatók ún. “jégcsapdák”, azaz potenciális jéglelőhelyek ~1 km és ~1 cm közötti méretskálán. A Hold felszínét folyamatosan bombázza a kozmikus sugárzás, és annak hatására a holdkőzetből (regolitból) különböző energiájú, semleges töltésű neutronsugárzás lép ki. Ezt a másodlagos neutronsugárzást remekül lehet a regolit felszín alatti összetételének meghatározására használni (kb. 1 méter mélységig), különös tekintettel annak hidrogén (és így vízjég) tartalmára. Korábbi, Hold körüli pályáról végzett mérések is alkalmazták ezt a módszert.

A Puli Holdi Vízszimatoló három, nagy felületű, professzionális CMOS képalkotó szenzor segítségével nemcsak a kozmikus részecskéket, de speciális bevonatuknak köszönhetően a neutronokat is képesek detektálni (számlálni), amikor azok átrepülnek rajtuk. Ezáltal egy adott, pár négyzetméteres terület fölött, a különböző detektált részecskék számából azonosítható a hidrogén jelenléte és mérhető annak lokális mennyisége is a holdi talajban. A műszer extrém kis tömege (kevesebb mint 400 gramm) és méretei (kisebb mint 10 x 10 x 5 cm) különösen alkalmassá és bevethetővé teszik, hogy akár egy kis (pár kilogrammos) holdjáró hasára rögzítve nagyobb területek vízjég eloszlását térképezze fel.

Ez is érdekelheti:

,

Megújul a szécsény-benczúrfalvai Benczúr-kúria

Megújul a Benczúr-kúria a Nógrád megyei Szécsényhez tartozó Benczúrfalván
, ,

Bartók Tavasz: Charlie, Bagossy Brothers, Aurevoir. is lesz

Charlie, a Bagossy Brothers és az Aurevoir. ingyenes online koncertje is szerepel az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek könnyűzenei kínálatában.
, , , ,

Változatos nyárindító programkínálatot nyújtanak a nemzeti parkok

Romantikus csillagles, baráti kerekezés, kalandos vízitúra, orchideakeresés, vagy madárhangverseny - ilyen változatos kínálattal várja az érdeklődőket Magyarország tíz nemzeti parkja.
,

Meghosszabbítja országos fotópályázatát a Budakeszi Vadaspark

Két kategóriában és négy témakörben elkészült fotókat május 30-ig lehet beküldeni
,

Több mint 700 program a Közösségek Hetén

Több mint 700 szabadtéri és online program várja az érdeklődőket a Közösségek Hete országos rendezvénysorozaton a héten.
,

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
,

A vasúthoz és a HÉV-hez kapcsoló alkotói pályázatot hirdettek

A Vasút Európai éve alkalmából a vasút világa - "sínes álmok" címmel indul az alkotói pályázat.
, , ,

Szerdáig lehet szavazni a kiselefánt nevére

Látogatói segítségét kéri ezúttal is a Fővárosi állat és Növénykert, hogy válasszák ki az áprilisban született kiselefánt nevét.