Magyar lány csinált kisfilmet az Adult Swimnek

Az első magyar animációs alkotó Farkas Juli, aki kisfilmet készített az Adult Swim Smalls projektjében. Egy óriási vizuális agymenésről szól a film, a rá jellemző végtelenül cuki figurákkal.

Az Adult Swim jól ráérzett arra, hogy mekkora szükség van a bevett animációs formák és kanonizált történetek mellett merészebb, polgárpukkasztóbb, kísérletezőbb és szabadabb tartalomra is, ahol a fiatal alkotók szabadon szárnyalhatnak, nem mellesleg a csatorna túllépett azon a közhelyen, hogy az animációk csak gyerekeknek szólhatnak és a mainstreambe emelte a felnőtteknek szóló darabokat, legyen az sorozat, ID szpot vagy kisfilm.
A Robot Chickenen és a Rick & Morty-n túl megannyi szupermenő ifjú animációsnak adtak lehetőséget ID szpotot készíteni, akik a saját stílusukban gyárthattak promót a csatornának. Többek közt egyébként Bucsi Réka is animált Rick & Morty promót a negyedik évadhoz. Aztán 2018-ban elindult az Adult Swim Smalls, melyben fiatal alkotók szerte a világból készíthetnek a saját egyéni stílusukban kisfilmet, teljesen szabad kezet kapva. Óriási dolog, hogy az AS nem szól bele az alkotói folyamatba, hanem csak a pénzbeli keretet adja meg hozzá és hagyják a rendezőket szárnyalni. És pont így születnek szuperjó kisfilmek, amik ráadásul egyből elérhetővé válnak a csatorna Youtube platformján, vagyis nem kell éveket várnunk ezek bemutatására, míg kifesztiválozzák magukat. Mivel az Adult Swimen nincsenek reklámok, ezért ezek a minifilmek a reklámhelyek kitöltésére készülnek. Dave Hughes, az AS producere szerint a Smalls projektek szuper lehetőséget jelentenek új ötletek kipróbálására, és nem mellesleg új alkotók megismerésére, akik aztán később dolgozhatnak a csatornánál. – olvasható a dotandline.blog.hu-n.
Farkas Juli 2009-ben végzett a MOME-n az Izmos királylányok című animációjával, melyben egy öreg király 12 lánya minden éjszaka nyomtalanul eltűnik, az uralkodó pedig megelégeli ezt és királyságát, valamint lányai kezét ígéri annak, aki kideríti merre járnak és mit csinálnak esténként. A film látványa senkit ne tévesszen meg, ahogy Báron György írta róla a Filmvilágban: „első látásra tiszta gyermeki amatőrizmus, akár a nehézkesen előadott szöveget hallgatjuk, akár az ovis rajzokra emlékeztető képeket nézzük. Ám ez csak a látszat: tudatos és pontosan eltalált forma ez, dadaista-szürrealista (neo)primitív játék, felsőfokon.” Juli ezt a stílust azóta még inkább magáévá tette, ezért is figyeltek fel rá az Adult Swimnél. Juliról legutóbb a Rengete című Kukorelly Endre versadaptáció megjelenésekor írtunk, ami a MOME Kortárs gyerekversek és dalok szériájában valósult meg, és amiben szintén szuperaranyos állatkarakterek szerepeltek, akik szerelmi gondokkal küzdenek az oviban. Juli azóta GIF királynő lett, a giphy oldalán látható minianimációinak 2 milliárdos nézettsége van.

A film itt tekinthető meg.

Kép: https://dotandline.blog.hu/