Megbolondult kávéfőző, eltérített autó, kaszinórablás egy hőmérővel

coffee

Több milliárd internethez csatlakoztatott okoseszköz működik a világon és sajnos nagy részükről nem mondható el az, hogy megfelelő védelemmel rendelkeznének a hackertámadásokkal szemben.
Nemcsak arról van szó, hogy egy kiberbűnöző például egy zsarolóvírussal meg tudja bénítani a kávéfőzőnket vagy a tévénket, hanem az is lehet, hogy egy védtelen okoseszközön keresztül hozzáférnek hackerek az otthoni hálózatunkhoz és ezen keresztül akár érzékeny pénzügyi adatainkhoz is. A gyártók és a felhasználók is óvatlanok sajnos, ha az okoseszközök védelméről van szó, pedig többet is lehetne tenni azért, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe.- derült ki a Portfolió cikkéből.

Félelmetes videót tett közzé egy programozó a napokban az Ars Technicán: meghackelt egy kávéfőzőt egy zsarolóprogrammal. A gép nemcsak, hogy nem engedelmeskedett kezelője utasításainak, hanem még elkezdte össze-vissza spriccelni is a forró vizet és megjelenített egy kiírást, melyben arra utasította a felhasználót, hogy utaljon váltságdíjat egy megadott címre. 2018-ban egy kaszinó akváriumában működő okoshőmérőt hackeltek meg illetéktelenek és ezen keresztül hozzáfértek a vállalat belső rendszeréhez, melyből érzékeny adatokat loptak el, 2016-ban néhány finn lakóház fűtésrendszerét tették tönkre hackerek egy túlterheléses (DDoS) támadással, az érintett családok napokig fűtés nélkül maradtak a hideg skandináv novemberben, 2015-ben az IBM hackerei átvették egy Jeep irányítását az autóba épített számítógépes rendszeren keresztül, a járművet kényükre, kedvükre gyorsíthatták, lassíthatták vagy állíthatták meg. Szerencsére az exploit kontrollált tesztkörnyezetben bukott ki és nem sérült meg senki, a Jeepen kívül még számtalan IoT-eszközről derült ki kontrollált környezetben, hogy veszélyt jelenthet a felhasználóira nézve.