Megnyílt az ötödik éve megrendezett BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL

2021. március 27. és május 21. között ismét izgalmas programsorozatot állítottak össze bevonva Budapest múzeumait, galériáit és a nemzetközi kultúrintézeteket. Budapest nemzetközi hírű, idén több, mint 50 kiállítást és szakmai programot felvonultató eseménysorozata a hagyományokhoz híven a Műcsarnokban nyitja meg programsorozatát.

A BPF 2021 különleges fotótörténeti nyitókiállítása március 27-től látható FOTÓIKONOK – Archívumból történelem | Howard Greenberg Gallery, New York címmel, melyben 41 fotográfus 71 felvételén a fotográfia 20. századi történetének részletgazdag képe rajzolódik ki. A világhírű galéria archívumából készült személyes válogatásában a 20. századi fotográfia legjelentősebb alkotóinak kitűnő képeit láthatja a budapesti közönség, ismerős és ritkán látható felvételeket egyaránt.

A fesztivál számára Anne Morin, a kiállítás kurátora által összeállított tárlaton az ikonikus nevek között, mint Berenice Abbott, Araki, William Eggleston, Walker Evans, Allen Ginsberg, Helmut Newton vagy Man Ray, számunkra kitüntetett helyet foglalnak el a világhírű magyar származású fotográfusok, köztük André Kertész, Robert Capa és Martin Munkácsi. A kiállítás 2021. március 27-től június 27-ig látogatható. Az évente meghirdetett kortárs magyar fotóművészeti pályázat idén Élet/Kép címmel a magyar fotográfia közel múltjának egyik legkedveltebb műfaját mutatja be. A mindennapi élet jellemző mozzanatait, helyzeteit, pillanatait, szépségét bemutató, neves magyar alkotók munkáiból válogatott kiállítás a Kiscelli Múzeumban május látható 20-tól július 18-ig.

A Budapest FotóFesztivál és a Hybridart Managent szintén hagyományosan megtartott, fiatal alkotókat reprezentáló Fresh Meat című kiállításán 2021-ben kortárs fotográfusnők munkái láthatók a Hybridart Space galériában. A FESZTIVÁLKÖZPONTnak, amely a BPF Nights alkotói vetítéssorozatot és a portfolio review fotográfai szakmai eseményét fogja össze idén a Dokubrom galéria ad otthont. A nemzetközi kultúrintézetek ismét hazai alkotóikat hozzák el a fesztivál közönségének. A koreai, cseh, szlovák, lengyel, olasz, mexikói, portugál és török tárlatok között a fotográfia különböző stílusai között kalandozhatunk. Először látható Magyarországon Letizia Battaglia az olasz dokumentarizmus, fotózsurnalizmus kiemelkedő alakjának Szicíliáról szóló személyes hangvételű anyaga az Olasz Kultúrintézetben, illetve a fiatal mexikói fotográfusnő María Paula Martínez Jáuregui Lorda a Mexikóban található három gleccser olvadásának problémáját feldolgozó anyaga a Red Door Galériában.