Megújult Benczúr Gyula síremléke

Halálának századik évfordulója alkalmából teljes körűen rekonstruálták Benczúr Gyula Benczúrfalván található nyughelyét.

Benczúr Gyula 1920. július 16-án hunyt el az akkori Dolányban, ahol élete utolsó éveinek jelentős részét töltötte. A település, amely ma Szécsényhez tartozik, 1927-ben vette fel a híres festő nevét. – írja az MTI.
A felújításon a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a műkőből készült, historizáló stílusú síremléket vízelvezető réteggel vette körül, megszüntette az alámosásokat, valamint a szétszedését követően az egész építményt áttisztította, a faragványait helyreállította. A felújítási munkálatok megközelítőleg két hónapig tartottak. ” Benczúr Gyula a 19. század egyik legnagyobb magyar festője volt, így fontosnak tartottuk, hogy sírja méltóképpen őrizze emlékét” – fogalmazott Radnainé Fogarasi Katalint, a NÖRI főigazgatója az MTI cikkében.
A Nemzeti Örökség Intézete a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsággal együttműködve minden évben összeállítja az éves felújítási tervet. Az intézet 2020-ban 20 nemzeti sírkertbe sorolt síremléket újított meg mintegy 75 millió forintból, a kormány támogatásával – fogalmaz a cikk.

Forrás: MTI