Mészöly 100

Pontosan 100 éve, 1921. január 19-én született Mészöly Miklós Kossuth-díjas író. Az évforduló kapcsán Bazsányi Sándor esztétával Károlyi Csaba kritikus beszélgetett.

A Városmajor 48. Irodalmi Társaság Alapítvány Mészöly Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából rendhagyó, online író-olvasó találkozót szervezett. Bazsányi Sándor irodalomtörténésszel és esztétával Károlyi Csaba kritikus beszélgetett – számol be róla a litera.hu.

A beszélgetésben szó esik az író házáról is, Szolláth Dávid most megjelent Mészöly-monográfiájáról, Thomka Beáta Kalligramnál publikált kismonográfiájáról, Mészöly legendás születésnapjairól, melyek közül az ötvenedik feltűnik Bereményi Géza Magyar Copperfield című regényében, valamint a hatvanadikról, amelyről temérdek fotó látható a Jelenkor Kiadó Facebook-oldalán, de mint Bazsányi Sándor elárulja, kallódik valahol VHS-kazettán egy film is, melyet Szabados Árpád készített. Megvitatják, Mészöly mitől vált jelentős szerzővé, és miért kaphatta meg nemegyszer a legjelentősebb jelzőt. Arra jutnak, hogy olyan szerző nincs a XX. század második felében, aki ennyi íróra gyakorolt volna poétikai értelemben hatást. – avat be bennünket a részletekbe a litera.hu.

Bazsányi szerint a legerősebb legitimációt Mészöly számára az 1970-es Gaál István-film, a Magasiskola hozza el. Érdekesség ehhez, hogy Mészölyt Kossuth-díjra terjesztették ebben az időben, de nem fogadta el, csak a szabad választások után. – írja a litera.hu.

Fotó: PIM Gyűjtemény, facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum

A beszélgetésből nagyon sok mindent megtudhattok a XX. század egyik legjelentősebb magyar írójáról, amit itt nézhettek meg: