Miközben újraindul az európai űrprogram a Hubble lefényképezte amint meggörbül a fény

A Hubble űrtávcső rendkívüli és sajátos szépségű képet készített az Abell 2813 (más néven ACO 2813) galaxishalmazról. A felvétel nemcsak látványos, hanem tökéletesen demonstrálja a gravitációs lencse mibenlétét – írja a novo sapiens.

A klaszterhez tartozó galaxisok apró pontjai, spiráljai és oválisai között számos félhold alak található. Ezek a fényívek erős bizonyítékok a gravitációs lencse néven ismert jelenségre. A képet a Hubble Űrtávcső Advanced Camera for Surveys (ACS) és Wide Field Camera 3 (WFC3) segítségével végzett megfigyelések, fotók felhasználásával állították össze a csillagászok – közölte az űrtávcső ESA által működtetett honlapja. A gravitációs lencse akkor fordul elő, ha egy tárgy tömegvonzása meghajlítja a fényt (egészen pontosan a teret, amelyet a fény követ). A képen látható ívelt félholdak és S-alakok nem görbült galaxisok, hanem olyan galaxisok fényei, amelyek túl vannak az Abell 2813-on. A galaxishalmaz olyan nagy tömegű, hogy gravitációs lencseként működik, és távolabbi galaxisok fényének meggörbülését okozza maga körül. Ezek a torzítások sokféle formában jelenhetnek meg, például hosszú vonalakként vagy ívekként. A felvételen nagyon jól látható jelenséget, hogy a tömeg elhajlítja a (térrel együtt) fényt, a tudósok fontos gyakorlati bizonyítékként használták fel Einstein általános relativitáselméletének igazolására.

Az Európai Űrügynökség (ESA) egyébként 11 év után most először toboroz új űrhajósokat az. Az újoncok az ESA meglévő űrhajósaival együtt dolgoznak majd Európa új űrkutatási korszakában. Az ESA határozottan támogatja a női jelentkezőket, mivel az ügynökség szeretné növelni nemi sokszínűségét. „Nagyon komolyan vesszük, hogy társadalmunk minden részét képviseljük,” fejezte ki David Parker az ESA humán- és robotkutatási igazgatója. „Az ESA-ban a sokszínűséget talán nem csak az űrhajósok származására, életkorára, hátterére és nemére, hanem fizikai képességeire is ki kéne terjeszteni. Ahhoz, hogy ezt az álmot valóra váltsuk, az űrhajóstoborzással párhuzamosan meghirdetem a Paraűrhajósok Kivitelezhetőségi Projektjét, mert ennek az innovációnak is eljött az ideje.”

A toborzás 2021. március 31-től május 28-ig tart, és az ESA csak azokat a jelentkezéseket tudja elbírálni, amelyeket ezen 8 hét alatt az ESA álláshonlapján adnak le a jelentkezők. Ezután kezdődik a hatfordulós kiválasztási folyamat, ami várhatóan 2022 októberében ér majd véget.

Címfotó: ESA/Hubble & NASA – D. Coe