Musicalként tér vissza a Vezércsel

A Netflix hétrészes minisorozatát a bemutató óta több mint 62 millióan nézték meg, ezzel a Vezércsel a szolgáltató valaha volt legnézettebb produkciójává vált – írja a Fidelio.

A népszerű történet, úgy tűnik, hamarosan a musicalszínpadokat is meghódítja. Walter Tevis 1983-as, azonos című regényének (The Queen’s Gambit) színpadi jogait egy New York-i produkciós iroda vette meg – ugyanez a társaság menedzselte az Alanis Morisette albumából készített Jagged Little Pillt. Egyébként Polgár Judittal nemrégiben beszélgetett a Vezércsel főszereplője, aki a sorozat előtt soha nem sakkozott. „Soha nem sakkoztam azelőtt, hogy eljátszottam volna Beth-et” – mondta Anya Taylor-Joy, a Netflix aktuális slágerének számító Vezércsel (The Queen’s Gambit) című sorozat főszereplője, aki Polgár Judittal, a világ legeredményesebb női sakkozójával beszélgetett. Nagy élmény volt Anya-val beszélgetni, nagyon hitelesen játszott- mondta el Polgár Judit. Kiderült, hogy táncosnő, és koreográfiaként tanulta meg a sakkmozdulatokat. A gesztikulációja is a helyén volt. A sorozatban figyeltek minden részletre, autentikus és a karakter is nagyon meggyőző.
Én is tudtam vakon sakkozni, most is tudok természetesen. Ehhez nem is kell nagymesternek lenni, ez teljesen igaz – ha egy bizonyos szinten már játszik az ember és kellő ideig nézi a sakktáblát, akkor „bekúszik” az ember fejébe és ugyanúgy látja, mintha valaki azt mondaná, hogy menjünk el a Deák tértől az Astoriáig, és az odautat az ember vizualizálja. Ugyanígy megy a sakk.

kép: Netflix