Nagyszabású kiállítás nyílik a párizsi Magyar Kulturális Intézetben

A franciaországi nyitás egyik első eseményként nagyszabású, személyesen is látogatható kiállítást rendez a párizsi Magyar Kulturális Intézet WANTED – Az elveszett magyar kubizmus címmel. A 2021. május 21-én nyílt tárlat azért is rendhagyó, mert eredeti művek bemutatása mellett eltűnt műkincsek felkutatását is célozza.

A 20. század elején Párizs a világ minden tájáról vonzotta azavantgárd művészeket. Így ott élt és alkotott többek között a magyar kubistafestők közül Miklós Gusztáv, Réth Alfréd, Szobotka Imre, Bossányi Ervin, Késmárky Árpád, Dénes Valéria, Farkas István és Galimberti Sándor, valamint a szobrász Csáky József és Bánszky Sándor.

A magyar kubizmus nem egyszerű másolása volt a franciának – saját, jól felismerhető stílusjegyei voltak; elsősorban a színesség. Az első kubista szobrászok között több magyart is találunk, Csáky Józsefet pedig a kubista szobrászat egyik megteremtőjeként tartják számon világszerte.

A párizsi Magyar Kulturális Intézetben látható kiállítás bemutatja a magyar művészetnek ezt az elfeledett, máig rejtett fejezetét,egyben ismét rávilágítvaa magyar kultúra nemzetközi beágyazottságára és a magyar alkotók jelentőségére. Olyan eredeti műveket ismerhet meg a látogató, amelyeket ebben a formában, együtt most láthat először a nagyközönség. Így első alkalommal tekinthetik meg Csáky József frissen megtalált kubista szobrát, vagy Miklós Gusztáv egyetlen, még ma is hozzáférhető kubista aktját.

Az eredeti művek bemutatása mellett a tárlat felhívja a figyelmet számos elfeledett magyar kubista alkotásra, azzal a céllal, hogy közülük minél több előkerüljön. Az elveszett vagy azonosítatlan alkotásokról készült reprodukciók, korabeli felvételek, 3D-s installációk segítségével arra szeretnék biztatni mind a szakmát, mind a francia nagyközönséget, hogy vegyenek részt a művek felkutatásában, újbóli felfedezésében.

Az augusztus 14-ig tartó tárlaton összesen 44 eredeti szobor, festmény és rajz, valamint elveszett és még keresett alkotásokról 50 fekete-fehér reprodukció látható 11 magyar avantgárd művésztől. A kiállítás kurátora Barki Gergely művészettörténész, aki közel egy évtizede keresi az elveszett magyar alkotásokat, és legújabb kutatásai fókuszában a kubista művek állnak. A magyar avantgárdról az utolsó nagy kiállítás 2013-ban valósult meg Párizsban, a Musée d’Orsay-ban öo címmel.

A párizsi bemutatót követően a kiállítás a tervek szerint Brüsszelben és Berlinben is megtekinthető lesz – mindenhol kicsit a helyi viszonyokra szabva –, hogy aztán végül Budapesten csatlakozzon a 2023-ra a Nemzeti Galériába tervezett nagyszabású magyar kubizmus-kiállítás anyagához – remélhetőleg minél több elveszett, és a kiállítások nyomán megtalált alkotással.

A nagyszabású vállalkozás a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szépművészeti Múzeum együttműködésében valósult meg.