Országszerte a közművelődési intézmények több programmal is készülnek

Kirakatkiállításokkal, adventi játékkal és online kézműves vásárral is készülnek az adventi időszakban a közművelődési intézmények.

A közművelődési intézményhálózat a koronavírus-járvány miatti bezárások alatt is igyekszik ellátni alapvető feladatkörét: kulturális értékek és szolgáltatások közvetítésével gondozzák és gazdagítják a helyi kulturális kincseket, segítik az emberek ráhangolódását az ünnepekre. A ceglédi Kossuth Művelődési Központ például kirakatkiállításokat szervez a Ceglédi Galériával közösen. A város használaton kívüli épületének kirakatait felhasználva mutatják be aktuális tárlataikat, egyebek mellett év végéig a Ceglédi Alkotók Egyesület kézműves mestereinek munkái lesznek láthatók. A Ceglédi Galéria szervezésében útjára indított 24 nap – 24 alkotó – 24 gondolat elnevezésű online programban minden nap kinyílik egy képzeletbeli ablak a galéria Facebook oldalán, ahol művészek és gyűjtők adventi gondolatait osztják meg.
Kecskeméten a Hírös Agóra 5 nagyobb téma köré szervezte online tartalmait. A KiállításON, ProgramON, JátékON, AjándékON és KarácsONy online programokon az érdeklődők meghallgathatják a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar adventi hangversenyét, részt vehetnek foltvarró workshopon és adakozhatnak a Cipősdoboz jótékonysági akción is. Az ünnepre való hangolódást a Kecskeméti Téli Fesztivál online programjai segítik dekorációs ötletekkel, karácsonyi ételekkel és ajándékozási tippekkel. – közölte az MTI

Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agóra hétfőnként kiállításmegnyitókkal, kedden ismeretterjesztő előadásokkal, szerdán adventi receptekkel, csütörtökön adventi kézműves foglalkozásokkal, míg pénteken adventi koncertekkel, színházi előadásokkal várják a honlap látogatóit. Kozármisleny Művelődési Központja Hol nem volt ünnepek címmel vers- és prózaíró pályázatot indított, Vitrin PopUp néven pedig online kézműves vásárt tart Facebook oldalán, a Mislenyi Portéka Ünnepi Asztal blogban pedig tippeket adnak dekoráláshoz, ünnepi ételek készítéséhez.
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a heti rendszerességgel tartott online értekezleten hétről hétre megosztja a kultúra egyes területeinek jó példáit, innovatív ötleteit azért, hogy az intézmények bátran vegyék át mások kezdeményezéseit, ezáltal segítsék egymást a lakosság kulturális kiszolgálásában – írja az MTI.

Forrás: MTI