Sikerrel zajlott az ország legnagyobb, legnépszerűbb kulturális eseménye: a 19. Múzeumok Éjszakája, átadták az év múzeuma díjakat

dr. Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára indította útnak szombaton Budapesten a Ludwig Múzeumban a 2021-es Múzeumok Éjszakája eseménysorozatot, amely országszerte több mint 300 helyszínen csaknem 1800 programmal zajlott egészen hajnalig – kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és tánc produkciókkal, kézműves foglalkozásokkal és gyerekprogramokkal.

 

Idén is jó választásnak bizonyult június 26-án felkeresni a múzeumokat, kiállítóhelyeket és levéltárakat, mivel az év legrövidebb éjszakájához legközelebbi szombaton országszerte számos olyan különlegességgel álltak elő az intézmények, amelyek kizárólag a Múzeumok Éjszakája rendezvény keretében voltak láthatók.

Ebben az évben a #fordulópont volt az esemény szlogenje, hiszen vége a pandémiás időszaknak, Szentivánéj napja is a fordulópontról szól, valamint a múzeumok is készen állnak az újranyitás fordulópontján a látogatók fogadására, rengeteg munkát téve a megújulásba – mondta el Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára videóüzenetében.

A Múzeumok Éjszakája hivatalos megnyitóján adták át a múzeumi szakma legnagyobb elismerését: „Az Év Múzeuma 2021” kitüntető címet a kis múzeumok kategóriában a sátoraljaújhelyi Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeuma, nagy múzeumok kategóriában pedig a Magyar Nemzeti Múzeum kapta.

Az Év Múzeuma Díj a legkiemelkedőbb muzeális intézmények munkáját díjazza, amelyek képviselik a 21. századi múzeum nyitott és értékőrző szemléletét – mondta el dr. Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a díjátadást megelőzően.

A 2020-ban online megtartott rendezvény után 2021-ben újra rengetegen vettek részt  az intézmények gazdag programkínálatán.

A muzej facebook oldalán a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal jóvoltából egy utazási játék is zajlott, amelyen egy kétfős 8 napos Tunéziai utat is lehetettet nyerni Sousse városába.

Idén az egészségügyi és szociális dolgozók ingyenesen látogathatták a rendezvényt.

A Tájházak Napja című országos rendezvénysorozat ezúttal egybeesik a Múzeumok Éjszakájával így több tájház is közös, ingyenes programokkal készült.

 

Idén három szóvivője is volt a rendezvénynek, Für Anikó, Jászai Mari díjas színművész, érdemes művész, Liu Shaolin Sándor, Olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó és Oláh Gergő, énekes, zeneszerző, akik a tavasz folyamán ellátogattak több közgyűjteménybe, hogy élményeiken keresztül, a látgatásukról készült filmek segítségével invitálták a kultúrakedvelőket a múzeumokba.

 

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője az Emberi Erőforrások Minisztériuma, kiemelt médiapartnere az M5 és az ORIGO, támogatói: a SZTAKI és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal.