Sikerült lencsevégre kapni a fotósnak a nádi farkasokat

Toportyánok pózoltak Horváth Tibor fotósnak egy somogyi nádasban, aki nem is szalasztotta el az alkalmat, hogy lefényképezze a hazánkban néhány évtizede újra meghonosodott négylábúakat.

A Belső-Somogyban készült fotó egy tóban lévő félsziget nádasában mutatja meg az állatokat. A hajnali órákban láttuk meg a nádi farkasokat. Több percig figyelhettük meg őket. A végén megelégeltek bennünket és eltűntek a nádasban – mondta el a fotós a sokszinuvidek.24.hu kérdésére.

A farkas és a róka közötti köztes helyzetet elfoglaló ragadozó Közép-Európában, többek között Magyarországon is igen gyakori volt a 19. század-ig, majd utána csak a 80-as években jelent meg újra Magyarországon, főleg délen: Bács-Kiskun, Baranya és Somogy megyében terjedt el, de minden más megyében is láttak már példányokat.

A kifejlett állat testhossza körülbelül 65-105 centiméter, marmagassága 45–50 centiméter között van. A farka közepesen lompos, 25-30 centiméter, a farok hegye pedig feketés-gesztenye színű. Súlya 7-15 kilogramm között mozog.

Fotó: Horváth Tibor