Spanyol művészetpirulák a Cervantes Intézettől

Havonta jelentkező online sorozatban ismerhetjük meg a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének remekműveit.

A spanyol festészet megismertetése a célja a Cervantes Intézet online elérhető, Művészetpirulák című sorozatának. A Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának spanyol gyűjteményében található alkotások révén a spanyol kultúrába és képzőművészetbe nyerhetünk bepillantást. – írja a kultúra.hu.

„A sorozatban gyűjteményünk olyan fontosabb festményeit mutatom be, amelyekkel kapcsolatban sokak számára akár ismeretlen információkat is el tudok mondani. Nemcsak művészettörténeti elemzést, hanem egy kis spanyol kultúrtörténetet is belecsempészek a videókba. A legújabb részben Jusepe de Ribera Szent András vértanúsága című képét mutatom be, és Szent András spanyolországi kultuszával kapcsolatban mesélek el néhány érdekességet.” – mondta Lantos Adriána kurátor.

Decemberben Francisco de Zurbarán Szeplőtelen fogantatás című művét ismerhetjük meg.
A Művészetpirulákban ezután többek között Bartolomé González Infáns képmása, Bartlomé Esteban Murillo A kis Jézus kenyeret oszt a zarándokoknak, Juan Carreño de Miranda Id. Szent Jakab apostol legyőzi a mórokat Diego Rodríguez de Silva y Velázquez Étkezők és Alonso Cano Don Baltasar Carlos infáns című alkotásainak titkait fedezhetjük fel. – olvasható a kultúra.hu-n.