Tata az egyik főszereplője az NTP kampányának

Tata városa és tatai fiatal tehetségek által mutatja be egy kisfilmmel a Nemzeti tehetség Program novemberben zajló kampánya a helyi tehetségtámogatás jelentőségét.

A Nemzeti Tehetség Program első alkalommal indította útjára a helyi tehetségtámogatás hónapját, amelyben a közösségek nélkülözhetetlen támogatói szerepére irányítja rá a figyelmet. A november hónapban zajló kampány keretében a sajtóban interjúkkal, beszélgetésekkel, illetve a közösségi médiafelületeken kisfilmekkel mutatjuk be azokat az önkormányzatokat és tehetségsegítőket, amelyek kiemelkedő módon támogatják a tehetséges diákok és mentoraik munkáját. Következő filmünk ezúttal  Tata városát, a városi közösségekben zajló tehetségsegítő munkát, és az itt lakó kiemelkedő tehetségeket mutatja be.

A Nemzeti Tehetség Program különböző pályázatokon, intézményeken és ösztöndíjakon keresztül segíti a tehetséges fiatalokat, ám egy tehetség kiteljesedése szempontjából kiemelt jelentősége van annak is, hogy a legszűkebb környezetétől mennyi odafigyelést, biztatást, szakmai támogatást kap.
Számos jó példa van már arra, hogy egy helyi közösség, önkormányzat hogyan, milyen formában tudja segíteni a helyben élő kiemelkedően tehetséges gyermekeket, fiatalokat. A most induló kampány célja ennek a támogató háttérnek a megismertetése. A helyi tehetségtámogatás hónapja keretében a program közösségimédia felületein bemutatkozik több Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal elismert település, köztük Tata. A kitüntető elismeréssel jelenleg 24 önkormányzat rendelkezik.

Tatán számos eszközzel segítik a tehetségeket, egyebek mellett Tata Város Önkormányzata a  Városi diákönkormányzattal együttműködésben „Tatai Tehetségek” címmel  városi diákönkormányzati konferenciát szervezett, ahol a témában neves szakemberek, előadók felkérésével új ismereteket, ötleteket, javaslatokat kaphattak a résztvevők a tehetségek felismerése, felfedezése, a tehetségek gondozása, segítése terén. De rendeztek fesztivált is „Tatai Tehetségek Találkozója” címmel, melynek patinás helyszíne a Tatai Piarista Rendház épületegyüttesében működő új Peron Tehetségközpont volt. A város fontos feladatának tartja, hogy önálló bemutatkozási lehetőséget kínáljon fel a különböző területeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó tehetségeknek, csoportoknak, közösségeknek, emellett számos ösztöndíjjal és elismeréssel igyekszik ösztönözni a helyi fiatalok tehetségének kibontakozását. A városvezetés célja, hogy Tatán lehetőleg minden gyermek és fiatal sportoljon, vagy valamilyen művészeti ágban tevékenykedjen.

Mert a tehetség számít!
A Nemzeti Tehetség Program évente mintegy 350 ezer hazai és külhoni tehetséges magyar fiatalt támogat közvetett vagy közvetlen módon. A program első évtizedében, a 2009-2020 közötti időszakban több mint 14 000 projekt során mintegy 22 milliárd forintról született támogatói döntés. A program adófizetői 1%-os felajánlásokból és központi költségvetési forrásból valósul meg, amelynek köszönhetően 2021-ben mintegy 3,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre a tehetségek sikereinek elősegítésére.