Tisztelet a gazdáknak, akik megvédték a terméseket a fagykárok ellen

Tegnap éjszaka feloldották az országos tűzgyújtási tilalmat is, hogy a gazdák füstöléssel, tűzgyújtással tudják megvédeni a termést. Azonban nem csak ez a módszer létezik, de bármelyiket is választották a termelők, biztosan hosszú éjszakájuk volt.

A hazai fagyvédelemben négy aktív védekezési módszer terjedt el. A füstölés, melyet talán legrégebben alkalmaznak a fagyvédelemben, nem tekinthető korszerű és környezetbarát megoldásnak. Csupán kis területen lehet hatékony és környezetszennyezése is igen jelentős. Üzemi szinten éppen ezért nem is használják ezt az eljárást. Az operatív védekezésnél a hazai fagyvédelemben a paraffin gyertyákat, frostbustert, illetve az esőztető fagyvédelmi öntözést alkalmazzák leginkább. A szélgépekkel vagy helikopterekkel való légkeveréses fagyvédelem kevéssé ismert és alkalmazott eljárás Magyarországon.

A fagyvédelmi rendszerek közötti hatékonyságkülönbség főleg az erős, –6-8 °C-os fagyoknál szembetűnő. Gyengébb (–1-2 °C-os) fagyoknál szinte minden fagyvédelmi eljárás hatékony lehet.

Fotón: a jégbe zárt barackvirágok érdekes látványa tárul elénk Lacházi Pál felvételein. A barackfákat a jégburok védi a hajnali fagytól. Jég védi a barackvirágokat a fagykároktól Lacházi Pál kertészeti igazgató Fülöpjakabon készült lélegzetelállító felvételein. A jelenség elsőre talán szomorú látványt nyújthat a laikusok számára, azonban éppen, hogy egy védelmi módszerről van szó, mely – jelen esetben – vízzel való mikroszórófejes öntözés útján alkot jégpáncélt a gyümölcsfák körül, megóvva azokat a fagy okozta károktól.