Remélhetőleg utoljára állítjuk át az órákat nyári időszámításra most vasárnap!

utolso_ora_allitas

Senki ne felejtse visszatekerni az óráit vasárnap éjszaka! A legtöbb elektronikus eszköz ugyan ezt megteszi magától, de azért inkább ellenőrizzük le, nehogy hétfőn bárki elkéssen a home officeból, vagy az online becsöngetésről!
Most még biztosan átállunk a nyári időszámításra, utána viszont elkezdődik a rendszer kivezetése.
Tavaly március 26-án döntött az Európai Parlament a tavaszi és őszi óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett.
Azok az uniós tagállamok, akik a nyári időszámítást szeretnék használni, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra. Az Európai Parlament tavaly egyeztetésre kérte a tagállamokat és az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne akadályozza az, hogy az egyes országok különböző időszámítást alkalmaznak. A magyar kormány egyelőre nem jelentette be, hogy mi melyik számításhoz csatlakozunk, de egy éven belül ebben a kérdésben már biztosan megszületik a döntés.
Egy óraátállítás így tehát biztosan lesz, de ha esetleg a nyári létet választjuk, akkor is maximum kettő.
A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az emberek bioritmusát, alvás- és ébrenlétritmusát és hatással van az egészségre is, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz. Rendszerint napszakos változást mutatnak például a vérnyomás értékek, a pulzusszám, és a testhőmérséklet szintje is, az óraátállítás pedig pont ezeket borítja fel, ami sokaknál jetlag-élményt okoz. Ennek kiheverése felnőtteknél, főleg az idősebbeknél akár 3 hét is lehet.
Így tehát mindenképp jó hír, hogy már legfeljebb kétszer kell átállítani vekkerjeinket, ám addig se feledkezzünk meg róla!