Virtuálisan látogatható A bomlás virágai

Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr privátfotó-gyűjteményéből ad válogatást a Műcsarnok most megnyílt virtuális tárlata.

A bomlás virágai – Fejezetek a Hórusz Archívumból című kiállítás kedd esti online megnyitóján Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója elmondta: amikor több évtizeddel ezelőtt Kardos Sándor elkezdte gyűjteni a képeket, többnyire feleslegessé vált fotókat, műtermi, régi fotókat, üveglemezeket, filmeket és papírképeket szedett össze, ami ma már tízezres léptékű gyűjteményt jelent. – írja az MTI.
Az igazgató köszöntőjében Susan Sontagot idézte, aki azt mondta, hogy a fotó csak töredék. „Ilyen töredékek válogatását látjuk itt is” – mondta, hozzátéve: az látható a kiállításon, hogy hogyan foglalkoztak a fotóval az elmúlt évszázadban a privát fotókat használó és készítő egyszerű emberek. Nemcsak műtermekben csináltattak képeket, hanem ők maguk is készítettek felvételeket.
A kiállítást megnyitó Bereményi Géza író kiemelte: a hetven fotóból álló, a mai válságos időkhöz nagyon is jól illeszkedő kiállítás csupa mechanikusan befolyásolt vagy elrohadt negatívból áll. „Talált, észrevett, megértett fényképekből áll” – mondta, hozzátéve, hogy Kardos Sándor látta meg, fedezte fel, állította művészi sorrendbe, tárta a közönség elé a képeket.
Mint mondta, a kiállítás fotói három témakörbe csoportosíthatók: mechanikus beavatkozás történt a fotóban, a negatív magától megváltozott vagy a fotó új tartalmat nyert a körülmények változása miatt. Csak az összeállításukba és a felfedezésükbe avatkozott be Kardos Sándor, egyébként magukért beszélnek a képek – hangsúlyozta.
Arról beszélt, hogy láthatók szándékos képi beavatkozást tartalmazó, roncsolt fényképek, amelyeknek bizonyos szereplőit kiradírozták, arctalanná tették. A második csoportba tartozó, véletlenül megrongálódott képek esztétikája megváltozott a nem megfelelő kidolgozásnak vagy tárolásnak köszönhetően és így a hiba – például a penész, a gomba, a megolvadt vagy a megrepedt emulzió – a fotók lényegi alkotóelemévé vált. A harmadik csoportba sorolt képek esetében a történelem folyamán, a körülmények változása következtében a fotó új értelmet nyer.
„Kardos Sándor kiállítása igazi fotóművészeti kiállítás, amennyiben azt mutatja meg, hogy a jelen időnek, a megörökített pillanatnak, micsoda rafinált köze van az örökléthez” – mondta, hozzátéve: ez a meglátás vagy inkább átható belátás különösen jelentős most a világjárvány idején. – fogalmaz az MTI.

A kiállítás itt érhető el és járható be virtuálisan.

Forrás: MTI